Den HelderPolitiek

City Life Church klaar voor Oekraïners, Maaskampkazerne ook in beeld

Den Helder – Het gebouw van de City Life Church aan de Annie Romein-Verschoorlaan is inmiddels gereed gemaakt en in de komende twee weken zullen de Oekraïense vluchtelingen hun intrek nemen. Burgemeester Jan de Boer nam vrijdag ochtend zelf een kijkje op de locatie en liet weten dat er gesprekken lopen om ook in de Maaskampkazerne vluchtelingen te gaan opvangen.

Het ziet er netjes uit in de City Life Church. Beneden is alles hetzelfde gebleven, de kerkzaal en de hal. Boven is verbouwd. In een lange hal hebben de vluchtelingen straks hun eigen kamer. Er is een grote speelkamer voor de kinderen, met een groot en divers aanbod aan speelgoed. Ook is er een ruime woonkamer met een open keuken waar de vluchtelingen straks zelfstandig hun gang kunnen gaan. Burgemeester Jan de Boer neemt overal een kijkje en laat zich door pastoor Adri Blonk informeren over het proces en de locatie.

De gezamenlijke woonkamer.

Taakstelling
Er wonen op dit moment 193 Oekraïense vluchtelingen in Den Helder. Dat zijn er 13 meer dan de opdracht die de gemeente heeft gekregen van de landelijke overheid. Via de Veiligheidsregio wordt overleg gevoerd. “De ene week hadden we nog corona overleg en de week daarna ging het over de oorlog in Rusland”, vertelt burgemeester Jan de Boer. “De samenwerking en de methode die we in coronatijd hebben opgebouwd hebben we nu doorgezet wanneer het gaat over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zo konden we snel handelen.”

Hoewel er sprake is van een taakstelling door het Rijk is onderling overleg en samenwerking tussen gemeenten wel degelijk van belang. “De situatie is veranderlijk en het kan zomaar voorkomen dat een buurgemeenten om ruimte verlegen zit en wij niet, of andersom.” De taakstelling is dan ook meer een richtlijn, zegt de burgemeester. Als regio doet de kop van Noord-Holland goed haar best, maar de rek is er wel uit: “We zien gelukkig dat de instroom van vluchtelingen afneemt, maar we sluiten niks uit. We hebben het eerder gezien in Joegoslavië, toen duurde de situatie daar uiteindelijk jaren.”

Langere termijn
Een groot deel van de vluchtelingen zit nu nog in Hotel Den Helder of bij particulieren thuis. Dit is beide in de ogen van de gemeente slechts een tijdelijke oplossing. “We willen een plek bieden waar mensen rustig kunnen verblijven, sober en doelmatig.” Er wordt naast de locaties die nu al gevonden zijn, City Life Church, Cape Horn, Zuyderhorn en de Pastorie van de Pauluskerk, daarom nog naar meer plekken gezocht waar vluchtelingen voor de langere termijn kunnen verblijven. Er zijn gesprekken gaande over de Maaskampkazerne aan de Nieuweweg, tegenover het AZC.

“Op die locatie zouden we veel mensen kunnen huisvesten. Zo’n centralisatie levert ook weer andere voordelen op, bijvoorbeeld als we kijken naar het onderwijs voor de kinderen.” Mocht er echt nood komen wat betreft de huisvesting is het mogelijk dat de gemeente woningen opeist van de Woningstichting, maar volgens De Boer is dat nog niet aan de orde: “We willen juist geen concurrentie met andere doelgroepen op de reguliere huizenmarkt.” Voor nu kan de Woningstichting woningen beschikbaar stellen die bijvoorbeeld op de lijst stonden om gesloopt te worden.

De burgemeester is blij met het resultaat in City Life Chruch, en over het algemeen met de inzet vanuit de samenleving en het ambtelijk apparaat: “De ambtelijke werkgroep bestaat uit verschillende deskundigen met allemaal hun eigen expertise. Er wordt veel van onze mensen gevraagd en het komt bovenop de reguliere werkzaamheden, dus ik ben erg trots. Er zullen ook dingen misgaan, maar we zijn scherp op allerlei zaten waar deze kwetsbare doelgroep mogelijk mee te maken krijgt.” Ondanks de extra werkdruk op de ambtelijke organisatie zijn er geen achterstanden opgelopen. Veel werk is in de avonduren verricht.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button