Recensie

Black Lotus (recensie)

De 34-jarige Nederlander Rico Verhoeven heeft veel internationale successen als kickbokser op zijn CV staan. Met een lengte van 1,96 meter en een gewicht van rond de 120 kg is hij de imposante figuur die gezien moet worden als een mogelijke actieheld. Regisseur Todor Chapkanon is de man die deze Nederlandse reus wel kon gebruiken in zijn actie film Black Lotus.

In de opening zien we een gijzeling van een orkest en operagezelschap in Duitsland. Matteo (Verhoeven) maakt deel uit van de goed getrainde commandogroep Black Lotus, dat onder leiding staat van zijn vriend John (Møller). Zij hebben de opdracht om het gegijzelde gezelschap te bevrijden. Matteo voelt zich schuldig als zijn vriend bij de actie omkomt. Lange tijd laat hij zich niet meer zien en werkt ergens anoniem als bouwvakker. Na vijf jaar besluit hij terug te keren naar Amsterdam. Hij heeft duidelijk de moed verzameld om de weduwe van John op te zoeken. Helene (Dompnier) is inmiddels getrouwd met Paul (Franzen) die in de geldhandel werkt. Matteo maakt ook kennis met Helene’s dochtertje Angie (Casey) die hij als baby heeft gekend. Het meisje is lekker bij de hand en weet de vriendschap van de reus Matteo te winnen.

In de problemen
Omdat Matteo geen vaste verblijfplaats heeft biedt Helene hem onderdak aan. Haar man Paul heeft echter wel wat anders aan zijn hoofd. Hij zit behoorlijk in de problemen als blijkt dat hij het vermogen van topcrimineel Saban (Grillo) niet terug kan betalen. Saban beschikt over gevaarlijke mannetjes die voor hem de kolen uit het vuur halen. De mogelijk nog grotere Ber (Samuelsson) en de Chinese vechter en martelaar Lo (Wan) kun je maar beter niet tegen je hebben. De FBI is met de vrouwelijke agent Shira (Shimon) en haar mannelijke partner Fisher (Janssens) in Amsterdam op zoek naar de criminelen. Saban voert de druk bij Paul behoorlijk op, maar als ook het gezin erbij betrokken wordt komt Matteo in actie.

Dat niet iedere spierbal ook een succesvol acteur kan zijn bewijst Rico Verhoeven in zijn eerste grote film. Lange tijd heeft hij een bedroefde blik in zijn ogen zoals we die kennen van Silvester Stallone. Natuurlijk komt hij in actie, waarbij zijn kickboks ervaringen goed van pas komen. Het verhaal is oppervlakkig en bij tijd en wijle zwaar over the top. De achtervolging door Amsterdam, waarbij Rico op een te kleine fiets achter een auto aan gaat, is werkelijk belachelijk. De schrikeffecten lijken op scenes uit Amsterdamned of De Lift. De acteerprestaties zijn over de volle breedte te amateuristisch. Om internationaal wat te kunnen bereiken is de hele film in het Engels, wat vreemd overkomt, omdat het verhaal zich voornamelijk in Amsterdam met Nederlanders afspeelt. Voordeel is dat de film maar 1,5 uur duurt.

Regie: Todor Chapkanon
Met: Rico Verhoeven, Frank Grillo, Marie Dompnier, Peter Franzen, Pippi Casey, Rona-Lee Shimon, Magnus Samuelsson, Simon Wan, Kevin Janssens, Roland Møller
Kijkwijzer: 16 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button