Politiek

Leerlingen verklaren de kloof tussen politici en inwoners in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Twee scholieren van het Lyceum aan Zee, Jari Tacx en Jorinda Zhou, hebben voor hun profielwerkstuk onderzoek gedaan naar de kloof tussen politici en inwoners in de gemeente Den Helder. Zij zijn onder meer tot de conclusie gekomen dat meer en duidelijkere communicatie moet plaatsvinden tussen politici en inwoners om teleurstelling bij participatiemogelijkheden te minimaliseren.

“Daarbij is het zo dat bepaalde demografische kenmerken in Den Helder correleren met een laag vertrouwen in de politiek, zoals dat de inwoners van Den Helder gemiddeld lager opgeleid zijn en een lager inkomen hebben dan het Nederlandse gemiddelde. Ook is er een probleem met de politieke cultuur in Den Helder, waarin partijen voor kiezers moeilijk te onderscheiden zijn maar toch veel ruzie maken en waarin telkens nieuwe lokale partijen groot worden en hun beloftes niet (kunnen) naleven”, schrijven Jari en Jorinda.

Om tot deze conclusies te komen hebben de leerlingen interviews afgelegd met wethouders Tessa Augustijn en Fotigui Camara; burgemeester Jan de Boer; en politiek verslaggevers Stijn Vos en Lianne Snel. Ook hebben Jari en Jorinda een enquête verspreid die is ingevuld door 146 respondenten. De leerlingen werden begeleid door Marije Boessenkool, docent bij Lyceum aan Zee en tevens fractievoorzitter van GroenLinks Den Helder. Boessenkool vindt het knap wat Jari en Jorinda in korte tijd hebben neergezet. “Het steekt met kop en schouders uit boven veel andere profielwerkstukken.” De beoordeling is dan ook een afgeronde 10.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

4 reacties

  1. Dappere poging en alle lof hiervoor, maar zo zit het niet. Als je alleen politici van de coalitie partijen en het college ondervraagt krijg je zo’n uitslag. Het geeft wel een inkijkje over hoe er in het stadhuis gedacht wordt. Dan is het te verwachten dat ze de plank helemaal mis slaan.

  2. Beter lezen Olaf, er is ook een enquête verspreid onder inwoners. Ik heb daar aan deelgenomen. Ook zijn politiek verslaggevers geïnterviewd. Goed gedaan van ze, ik denk dat een duur onderzoeksbureau wel eens met dezelfde uitkomst zou kunnen komen.. ; )

    1. Interessant maar de uitkomst klopt niet. We gaan met de verkiezingen zien hoe de bevolking er over denkt .Dat is de enige goede graadmeter.

Wellicht ook interessant

Back to top button