Den Helder

Nieuwe verhalenroute Algemene begraafplaats geopend: “Elke steen hier heeft zijn eigen verhaal”

Advertentie:

Den Helder – Martie Klaes, Diewer Pieters, Dorus Rijkers, Coen Bot en nog vele andere bekende en minder bekende Helderse mensen hebben hun laatste rustplaats gevonden op de Algemene begraafplaats Den Helder. Elke steen op de begraafplaats heeft zijn eigen verhaal. In samenwerking met de Gemeente Den Helder heeft Stichting Historische Grafmonumenten die verhalen vastgelegd.

Maandagmiddag was de onthulling van de Verhalenroute Algemene begraafplaats Den Helder. Wethouder Petra Bais, die de begraafplaats in haar portefeuille heeft, opende de regenachtige middag: “het is weer voor de zeeredders”. Eén van die zeeredders, en tevens één van de personen met een eigen verhaal over zijn graf in de route, is Dorus Rijkers. Bezoekers van de onthulling keken dan ook enigszins verbaasd op toen Rijkers de zaal in liep. Gespeeld door acteur Paul van Niel en in originele kleding van het Nationaal Reddingmuseum in Den Helder, start de zeeredder de eerste video: “Elke steen hier heeft zijn eigen verhaal. Luister goed, en je hoort de echo van Den Helder.”

Dorus RIjkers en wethouder Petra Bais openen de verhalenroute.

“Een verhaal dat ik graag vertel is dat van Diewer Pieters. Diewer overleed in 1672. Bij haar dood schonk zij een kerkorgel aan Huisduinen van het geld dat zij achter liet. Inmiddels bestaat dat orgel niet meer, maar de herinnering wel”, zo vertelt historische verhalenverteller Jack Ambriola, die betrokken is bij het project. Collega historicus Anita van Breugel vervolgt: “Deze helden liggen op één van de mooiste én oudste begraafplaatsen van Nederland. Wat het voor mij persoonlijk zo mooi maakt is het duidelijke verschil van de graven door de eeuwen heen. Hier ligt voor honderden jaren aan unieke geschiedenis.”

Graven komen tot leven
Nico Bais, voorzitter van de Stichting Historische Grafmonumenten, is blij dat de verhalen nu eindelijk gezien en gelezen kunnen worden. “Het is misschien wat gek om te zeggen, zo midden op de algemene begraafplaats, maar het mooie voor mij is dat de graven nu echt tot leven komen.”

35 verhalen over roemruchte helden en hun betekenis voor Den Helder en vijf extra verhalen zijn te bekijken in een video, te beluisteren in een podcast of te lezen op de website www.verhalenbegraafplaatsdenhelder.nl. De locaties van de graven zijn terug te vinden op de website, middels een interactieve kaart. Bij de graven met een verhaal is daarnaast een QR-code geplaatst, die verwijst naar de pagina van die persoon.

Toon meer

Calvin Vliegen

Calvin Vliegen is sinds november 2023 als videoverslaggever/editor werkzaam bij Regio Noordkop. Calvin is bereikbaar via calvin@regionoordkop.nl of telefonisch via 06-27656370.

Wellicht ook interessant

Back to top button