GR2026Politiek

Verkiezingsbeloften onder de loep: ChristenUnie Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Politieke partijen beloven in aanloop naar de verkiezingen hemel en aarde aan de kiezer, maar lang niet alles wordt vervolgens waargemaakt. Over minder dan een jaar zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad, tijd om de balans op te maken. De komende maanden analyseren we elke week één partij. Wat is er terechtgekomen van de verkiezingsbeloften? Waar hebben zij zich deze bestuursperiode hard voor gemaakt? Hoe hebben zij gestemd en hoe verhoudt zich dat tot hun verkiezingsprogramma’s van 2022?

Een speerpunt van de ChristenUnie Den Helder tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 was het aanpakken van coffeeshops. De fractie wilde de aanwezigheid van coffeeshops en het gebruik van drugs actief tegengaan en streng optreden bij overlast. “Hoe minder coffeeshops, hoe beter”, zei fractievoorzitter Dina Polonius tijdens het verkiezingsdebat van Regio Noordkop. Gedurende deze bestuursperiode heeft de CU echter niets van zich laten horen wat betreft coffeeshops. Ook toen de Vomar aan de Koningdwarsstraat overlast van drugsgebruikers ervaarde en toen de burgemeester de vergunning van de twee coffeeshops in de Koningstraat opnieuw met een jaar verlengde, bleef het vanuit de ChristenUnie stil. Wel heeft Polonius deze bestuursperiode in de gemeenteraad regelmatig aandacht gevraagd voor veiligheid en handhaving in het algemeen.

Het eerste hoofdstuk van hun programma uit 2022 gaat over bestuurlijke stijl. Zo schreef de CU meer transparantie te willen creëren en beloofde de fractie niet weg te lopen voor bestuurlijke verantwoordelijkheid. Die belofte heeft Polonius waargemaakt tijdens de coalitieonderhandelingen. Bij de coalitievorming na de verkiezingen werd duidelijk dat voor de ChristenUnie met één zetel geen ruimte was voor een eigen wethouder, maar de fractie steunde het coalitieakkoord alsnog. Toen de coalitie in 2024 uiteenviel, deed de CU weer mee aan de formatie. Samen Actief trad toe aan de coalitie en leverde een nieuwe wethouder. Omdat de CU niet verantwoordelijk wilde zijn voor het verder ophogen van het aantal wethouders en daarmee het aantal FTE, sloot de fractie zich niet aan bij de coalitie, maar bleef deze wederom steunen. De formateurs prezen de “constructieve houding” van de ChristenUnie.

Algemeen
In het verkiezingsprogramma uit 2022 is ook te lezen dat de ChristenUnie het belangrijk vindt dat de opvang van dak- en thuislozen goed geregeld is. Nog in datzelfde jaar diende de CU samen met andere fracties een motie in om de opvangplekken in Den Helder uit te breiden. Daarnaast heeft de fractie meerdere keren kritiek geleverd op DnoDoen en benadrukt dat de kwaliteit van de opvang daar omhoog moet. Verder gaf fractievoorzitter Polonius bij de behandeling van de kadernota 2025-2028 aan dat een meerjarig perspectief als het gaat om dak- en thuislozen haar inziens nog steeds ontbreekt.

Naast dak- en thuislozen is de ChristenUnie deze bestuursperiode – in lijn met hun programma – ook vaak opgekomen voor asielzoekers en statushouders. Terwijl de meeste fracties blij waren met het feit dat de gemeente dankzij de Spreidingswet minder asielzoekers gaat opvangen, gaf de CU aan dat het aantal opvangplekken voor asielzoekers wat hun betreft niet omlaag hoeft. De fractie zei juist trots te zijn dat Den Helder hierin verantwoordelijkheid neemt. Samen met GroenLinks diende de CU een amendement in om ervoor te zorgen dat de gemeente bij noodsituaties nog wel volledige inspanning levert om noodopvang beschikbaar te stellen. Dit amendement werd aangenomen.

Wat betreft duurzaamheid gaf de CU in 2022 aan voorstander te zijn van het optimaal benutten van natuurlijke energiebronnen (wind- en zonne-energie). Het college is op dit moment echter de mogelijkheid van de bouw van een kleine kernreactor in Den Helder aan het onderzoeken. De ChristenUnie heeft geprobeerd dat onderzoek tegen te houden, maar kreeg geen raadsmeerderheid achter zich. Verder zijn dingen uit het verkiezingsprogramma die nog niet gelukt zijn, maar wel in de pijplijn zitten, bijvoorbeeld de afronding van De Nollen en evaluatie van Zeestad CV/BV. De ChristenUnie diende vorig jaar samen met andere fracties een motie in om een besluit over de toekomst van Zeestad af te dwingen en het college is daar momenteel met Zeestad over in gesprek.

Afwijking(en)
In het verkiezingsprogramma stond ook dat de ChristenUnie zou werken aan een oplossing voor de kruising Ruyghweg – Fabrieksgracht, omdat deze volgens de fractie onveilig is voor fietsers. Het college kwam dit jaar met een voorstel om de verkeersveiligheid en fietsvriendelijkheid van de Zuidwal, Marsdiepstraat en Texelstroomlaan aan te pakken. De PVV en Behoorlijk Bestuur dienden toen een amendement in om ervoor te zorgen dat niet de Texelstroomlaan, maar in plaats daarvan de Fabrieksgracht zou worden aangepakt. Het amendement richtte zich op de kruising Fabrieksgracht- Spoorgracht, maar eiste onder meer de aanleg van gescheiden fietspaden aan weerszijden van de Fabrieksgracht, waardoor ook de kruising met de Ruyghweg anders ingericht zou kunnen worden. De ChristenUnie stemde echter tegen dit amendement. Fractievoorzitter Polonius gaf aan dat het belangrijker is dat de Texelstroomlaan aangepakt wordt.

Reactie ChristenUnie
Regio Noordkop biedt elke fractievoorzitter de mogelijkheid om te reageren op de geschreven analyse over hun verkiezingsprogramma’s. CU-fractievoorzitter Dina Polonius heeft geen reactie gegeven.

Disclaimer: Niet alle punten uit het verkiezingsprogramma kunnen uitvoerig besproken worden. Daarom is bij elke fractie gekeken naar de onderwerpen waar zij zelf de meeste nadruk op legden bij de voorgaande verkiezingen, waar tijdens deze bestuursperiode veel aandacht aan is besteed en/of opvallend (stem)gedrag. Een stem of houding die afwijkt van een standpunt uit het verkiezingsprogramma is immers meer noemenswaardig dan iets wat in de lijn der verwachtingen ligt.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Weer iemand die denkt dat de Vomar daar last heeft van de drugsgebruikers van de coffeeshops daar. Doe je ogen eens open en ga daar eens door de buurt (ja, ik snap dat je dat niet voor je lol gaat doen, maar neem de moeite gewoon eens). Ze hebben daar helemaal geen last van drugsgebruikers uit de coffeeshops, ze hebben daar last van extreme ghetto-vorming en de bijbehorende problemen.

    De Vomar heeft last van het beleid van de gemeente. Natuurlijk gaat zich in zo’n ghetto een grote concentratie “problemen” ontstaan. Dat is logisch. Helaas loopt de ontwikkeling van het gebied alweer forse vertraging op. Het is immers geen Willemsoord en heeft dus gewoon wat minder prioriteit. In plaats van de problemen oplossen, wijzen we liever naar een coffeeshop die toevallig in dat ghetto gehuisvest is.

    Natuurlijk heeft de Vomar daar last. Als je je tuin eruit laat zien als de buurt daar, krijg je ook ongedierte.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button