Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: kleintje Zwanenwater en het Wildrijk

Advertentie:

Deze week komen twee natuurgebieden aan bod die eerder in deze rubriek stonden. In het Zwanenwater liep ik vorig jaar september de lange route van 4,5 kilometer en in het Wildrijk was de jacht op paddenstoelen geopend. Deze week deden mijn echtgenoot en ik twee wandelingen op één ochtend: de korte route Zwanenwater en het Wildrijk vanwege de blauwe boshyacinten. En daarvoor hoef je niet eens, zoals voor de paddenstoelen, op jacht te gaan. Ze liggen aan je voeten!

De kleine route van het Zwanenwater is slechts twee kilometer, maar heeft genoeg variatie te bieden. Open duingebied, poeltjes en struiken naast een stukje bos op weg naar de kijkhut over het eerste water: het Botenhuis. In het eerste deel zien we duidelijk dat het voorjaar is, verderop een ganzen echtpaar met hun jongen. Ze zitten aan de kant van het smalle pad en verkiezen de plas als wij naderbij sluipen. De volgende ganzen buurtbewoners zitten al op een soort eilandje in de grote plas en hoeven geen vluchtplan toe te passen!

Kleuraccenten
Het gebied is lekker groen met wat kleuraccenten: het paars van de rietorchis, een orchidee, en het geel van de lis, een oeverplant. Daarnaast staat vlakbij het Botenhuis de gaspeldoorn volop in bloei. Grote struiken met stekelige stengels en geelbruine bloemen. Eén struik met zoveel namen; in Friesland noemen ze hem de ‘bremerheide’, op de Veluwe ‘kattendoorn’ en in Zeeland de ‘duindoorn’.

Als dat geen geluk brengt, een hoefijzer gespot!
In bomen zien we vaak holen, waarin al of niet vogels een toevluchtsoord vinden. Eén boom heeft een special ‘gat’, waardoor deze een hoefijzervorm heeft! Terwijl we verder wandelen horen we in dit gedeelte altijd de koekoek, die constant denkt dat we op het hele uur zijn aangeland. Vlak na de kijkhut, waar de wind op staat dus snel eruit, wederom een familie gans. Wat een gezinsuitbreiding, we tellen twintig pullen die gezellig op en rond het voetpad keuvelen. Vader en moeder een beetje bezorgd, die blazen als we te dichtbij komen.

Wildrijk
Op nog geen tien minuten rijden met de auto (6,5 kilometer) ligt dat andere natuurgebied, het Wildrijk. Van half april tot half mei lijkt dit bos voorzien van een blauw tapijt, bijna overal waar je kijkt staan de boshyacinten in bloei. Wilt u deze nog bewonderen, wacht dan niet te lang na het lezen van dit artikel; ze staan er nu nog en zijn prachtig. Wel op de paden blijven, het blijkt nodig dat er overal in het bos waarschuwingsbordjes staan, omdat mensen tussen de bloemen gaan staan. En net als bij de (bollen)boeren, die zijn er niet blij mee. De gewassen lopen schade op, het is niet goed voor de natuur.

We horen vogels het hoogste lied fluiten en denken zelfs het geroffel op een boomstam van de specht waar te nemen. Hoe we echter ook turen in het bladerdak boven ons hoofd, deze Woody Woodpecker laat zich niet zien aan ons! Naast de specht wonen er andere vogels in dit bos zoals de winterkoning, zanglijster en zwartkop. De zes soorten vleermuizen hebben hier geen woningtekort, overal hangen vleermuiskasten. Aan de afmetingen van die behuizing is wel te zien dat de vleermuis voorzien moet zijn van een slank postuur!

Combineren
Het Zwanenwater en Wildrijk zijn dus prima te combineren op één dagdeel. Wij gingen rond 09.00 uur op pad en reden na het uitlaten van de benenwagen door naar Schagen en zaten rond 12.00 uur aldaar aan een lekker bakkie koffie. Ook in Sint Maartenszee, Petten en Callantsoog zit horeca om het uitje compleet te maken, ga er dus op uit!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button