Den HelderUitgaan

Bunkers in Den Helder en Julianadorp voor één dag gezamenlijk open

Advertentie:

Den Helder / Julianadorp – Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op Bunkerdag, zaterdag 3 juni, gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

In Den Helder kunnen bezoekers terecht bij Atlantikwall Centrum Huisduinen, FL 250 Flakgruppenkommandostand ‘Kroontjesbunker’ en Hospitaalbunker 638. In Julianadorp is de Geschutsbunker M219 geopend.


De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Den Helder werd in 1940 gebombardeerd, waarna een deel van de bevolking de stad vrijwillig verliet. Vanaf 1942 werden ruim 10.000 inwoners gedwongen hun huis te verlaten en werd Den Helder een groot ‘Sperrgebiet’.

Bunkerdag in Den Helder en Julianadorp
Op het voormalige Galgenveld in Den Helder legde de marine in 1942 een artilleriepark aan voor opslag en reparatie van wapens en andere materialen. Enkele gebouwen in dit park zijn intact gebleven, zo ook het oude administratiekantoor, waar nu het Atlantikwall Centrum in is gebouwd. Bezoekers kunnen op deze locatie tijdens Bunkerdag de expositie met verhalen uit Den Helder bezichtigen en mee met een rondleiding door de schuilkelder onder het administratiekantoor. De FL 250 Flakgruppenkommandostand is ook geopend. De bunker kreeg de bijnaam ‘Kroontjesbunker’ vanwege de vorm van de toren. Dit is de enige bunker van dit type in Nederland die nog intact is. Dit jaar is de toren voor het eerst geopend en kunnen bezoekers een kijkje nemen. Hospitaalbunker 638 Sani, met een diverse collectie medisch gereedschap, is ook te bezoeken. In Julianadorp is de Geschutsbunker M219 geopend, in de hele Atlantikwall staan er maar twee bunkers van dit type. Ze zijn nooit in gebruikt geweest: de oorlog was namelijk al beëindigd voordat de bunkers af waren. M219 is nu ook een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht over de duinen, strand en zee.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen leren bezoekers de verhalen van de wijk en haar bewoners kennen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land
Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. Er is ook een bunker open die niet tot de Atlantikwall en Bunkerdag behoord . De voormalige Nederlandse munitie bunker van de Batterij Begraafplaats gebouwd in 1940 is ook geopend . De daar gevestigde Sybrandy Brouwerij opent die dag zijn deuren voor publiek . Bezoek aan de brouwerij , tentoonstelling , zalmroken, bierbrouwens en borstmakers zullen aanwezig zijn en hun kunsten vertonen. Verder enkele historische voertuigen en figuranten in leger kleding.

  2. Piet je zal wel worst bedoelen ha ha . Maar serieus ik ben een paar keer bij die bunker geweest . Hartstikke leuk , ja kan altijd een drankje proeven en nu dus ook wat eten . En er is altijd wat interessants te zien over de oorlog . Kinderen gingen afgelopen Oktober ook op de foto in die oude leger trucks . Super leuk daar .Beetje festival gevoel .

Wellicht ook interessant

Back to top button