Hollands KroonPolitiek

LADA stapt uit gezamenlijke fractie met Anders wegens BBB Statenlidmaatschap Dorien Sijbenga

Advertentie:

Hollands Kroon – De twee raadsleden van lokale partij LADA & Anders gaan uit elkaar. Daartoe is in een ledenvergadering van de leden van LADA unaniem besloten. De twee partijen gingen eind 2021 een lijstverbintenis aan met het doel om uiteindelijk te fuseren tot één partij. Sinds de verkiezingen van ruim een jaar geleden zitten raadsleden Henk van Gameren (LADA) en Dorien Sijbenga (Anders) daarom in een gezamenlijke fractie. De leden van LADA trekken nu de stekker eruit: Sijbenga werd in maart gekozen als Statenlid voor BBB. Dit mag niet volgens de partijstatuten.

In een kort persbericht geeft LADA uitleg over het besluit: “Dat Dorien Sijbenga nu provinciaal namens een landelijke partij actief is gaat wringen in een gezamenlijke fractie. In de LADA-statuten is opgenomen dat LADA een politiek onafhankelijke groepering is.” Ook Sijbenga zelf zei kort na de Statenverkiezingen tegen Regio Noordkop dat een dubbelfunctie niet haar intentie was: “Als ik had geweten dat ik ook voor BBB actief zou worden was ik niet op de lijst voor LADA & Anders gaan staan.” Ze gaf aan haar raadsperiode wel gewoon te willen afmaken.

LADA laat daarnaast weten dat de samenwerking in een gezamenlijke fractie met Anders, de partij van Sijbenga, niet de meerwaarde gebracht heeft die ervan verwacht werd. In december 2021 stemden alle leden nog unaniem voor een lijstverbintenis, nu stemden ze anoniem voor de breuk. De intentie was toentertijd om over te gaan tot een volledige fusie van de twee partijen: “De afgelopen 3,5 jaar hebben we gemerkt dat we inhoudelijk niet veel van elkaar verschillen. Daarom zijn er ook al vaker gesprekken geweest over een mogelijk samengaan”, zo zei LADA fractievoorzitter Henk van Gameren toen. Een jaar later is de uitkomst anders. Sijbenga is gevraagd om een reactie op de breuk.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

4 reacties

  1. Stelletje opportunisten! “Als ik had geweten dat ik ook voor BBB actief zou worden was ik niet op de lijst voor LADA & Anders gaan staan”, zegt Sijbenga. Alsof het haar allemaal is overkomen en ze niet zelf een keus heeft gemaakt. Vreselijk volk, die politici… Baantjesjagers!

  2. Er is ook een bunker open welke niet tot de Duitse Atlantikwall behoort . Batterij Begraafplaats bij het kerkhof aan de Jan verfailleweg is een Nederlands verdediging werk van voor de tweede wereldoorlog. De daar gevestigde Sybrandy Brouwerij open haar deuren voor publiek . Er zullen diverse militaire voertuigen aanwezig zijn , eten en drinken en een leuke tentoonstelling.

  3. Politici zijn een directe afspiegeling van de bevolking want zij komen uit de bevolking voort. Het is de mens bovendien eigen om wanneer hij van baan of leefomgeving verwisselt zijn loyaliteit eenvoudigweg mee te verhuizen en strikt genomen is dat gegeven ook de kern van waaruit de kiezer beoordeelt of een politicus te vertrouwen is of niet. Dat houdt in dat de kiezer welzeker het loyaliteitsbeginsel kent en het ook op zichzelf zou kunnen toepassen maar wanneer hij (vrijblijvend) een politicus beoordeelt niet consistent is en een andere (niet realistische) maatstaf hanteert. Niet realistisch omdat zowel de loyaliteit van de kiezer als die van de politicus geen vaste verifieerbare parameters zijn. Zo´n 10 jaar geleden schreef ´LADA´ op een verkiezingsposter voor haar lijsttrekker H.J.Wittink op Wieringen: ´LADA houdt van eerlijke politiek, voorspelbaar en transparant.´ LADA stemde nog geen anderhalf jaar geleden unaniem vóór een lijstverbintenis met ´ANDERS´ en stemde recent alweer unaniem, echter deze keer tégen de lijstverbintenis.
    Unanimiteit is een absolute graadmeter voor het gehalte aan democratische waarden binnen elke organisatie waarbij de loyaliteit wordt aangesproken. Anders gezegd en meteen maar in de verkiezingstaal die LADA zelf zo goed zegt te spreken: de stemming over de lijstverbintenis met ANDERS was óndemocratisch en níét transparant. Wel was de uitkomst voorspelbaar.

Wellicht ook interessant

Back to top button