Den Helder

Wethouder Bais neemt sleutel van gloednieuw vleermuisverblijf in ontvangst

Advertentie:

Julianadorp – Wethouder Petra Bais heeft maandag de sleutel in ontvangst genomen voor het vleermuis-winterverblijf bij ’t Laar in Noorderhaven. Onder toeziend oog van tientallen buurtbewoners werden de deuren van het verblijf niet geopend, maar bleven deze juist gesloten. Zo kunnen de vleermuizen optimaal uitrusten.

Vleermuizen brengen de winter slapend door. Daarbij is het belangrijk dat deze gevleugelde dieren een rustig, koel en plekje met hoge luchtvochtigheid hebben. “Vleermuizen slapen heel diep”, zo vertelt ecoloog Jan Boshamer. “Soms duurt het een halfuur voor zij wakker zijn. Daarom zijn zij heel kwetsbaar voor roofdieren.” Het gloednieuwe verblijf moet bescherming bieden aan de gevleugelde zoogdieren. Daarnaast vertelde de ecoloog dat hij verwacht dat op den duur ook salamanders, kikkers en vlinders hun weg zullen vinden naar het onderkomen in de nieuwe wijk ‘t Laar.

De groene omgeving van Noorderhaven maakt het een interessante plaats voor vleermuizen, aldus Boshamer. “Vleermuizen zijn gek op insecten en die zijn hier volop. Wees zuinig op de vleermuizen, want het zijn belangrijke en mooie dieren.” Omwonenden kunnen niet zomaar bij het verblijf komen, en dat is ook absoluut niet de bedoeling. Zo zullen langslopenden via een bordje worden geattendeerd op de aanwezigheid van de vleermuizen.

De voorkant van het vleermuizen-winterverblijf.
Ecoloog Jan Boshamer spreekt de aanwezigen toe.

 

 

 

 

 

Midden in de natuur
Het vleermuizenverblijf bevindt zich dus in de nieuwe wijk ’t Laar. Om ruimte voor huizen te creëren moesten bomen worden gekapt. Ter compensatie hiervan zijn in het Schooterduinpark nieuwe bomen geplant. Ook werden vleermuiskastjes opgehangen in Noorderhaven. “Het is echt wonen in de natuur”, licht Bais toe. “We moesten natuurlijk ook nog iets doen met de verlichting. De kleur van de verlichting in de lantaarnpalen moest anders zijn omdat jullie hier midden in de natuur wonen.” Ook het vleermuisverblijf moet zorgen dat de natuur niet te veel verstoord wordt.

Waar de deuren bij een opening normaal gesproken worden geopend, gaan ze nu dus op slot. Bais kreeg de sleutel van het vleermuis-winterverblijf overhandigd. Deze wordt in bewaring genomen in het gemeentehuis. Ecoloog Jan Boshamer zal daar de sleutel daar moeten ophalen als hij het verblijf wil controleren. Door dit zo min mogelijk te doen krijgen de vleermuizen alle rust.

Via een filmpje konden de aanwezigen toch nog een kijkje in het verblijf nemen.

 

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

1 reactie

  1. Alles goed en wel, maar wat heeft wethouder Bais toch met die enorme sjaals die ze altijd rond haar nek drapeert bij officiële gelegenheden? Op de hierboven staande foto gaat het werkelijk om een mega-exemplaar; met een weinig creativiteit en handigheid zou ze hem in geval van nood kunnen gebruiken als een gewaad…..

Wellicht ook interessant

Back to top button