Politiek

Behoorlijk Bestuur stapt uit formatieproces nieuwe coalitie

Advertentie:

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur gaat geen deel uitmaken van de nieuwe coalitie van de gemeente Den Helder. Dat vertelt fractievoorzitter Sylvia Hamerslag na een teleurstellend tweede gesprek met Carlo Assorgia, fractievoorzitter van Beter voor Den Helder en leider van het formatieproces. Behoorlijk Bestuur hoopte veel te kunnen sleutelen aan het coalitieakkoord, maar Beter voor Den Helder heeft slechts een aanscherping van het huidige coalitieakkoord voor ogen.

Bij het eerste gesprek met Assorgia heeft Hamerslag aangegeven onder welke voorwaarden haar fractie in een coalitie zou willen stappen. Ten eerste wil Behoorlijk Bestuur een referendum voor de Seasaw en project Dijkkwartier. Daarnaast zet Sylvia Hamerslag namens haar fractie Behoorlijk Bestuur geen handtekening onder een coalitieakkoord waar de Kleine Werf in staat. Ook wil Hamerslag dat de huisvesting van arbeidsmigranten en het plaatsen van containerwoningen voor overlastgevers geschrapt wordt uit het coalitieakkoord.

“Als ik deze drie punten er uit had kunnen halen, was ik tevreden geweest. Dan kan ik ook aan mijn achterban verklaren waarom ik in de coalitie stap”, aldus Hamerslag. Tijdens het tweede gesprek met Assorgia, dat woensdagmiddag plaatsvond, werd echter al snel duidelijk dat dat niet ging lukken. Of Hamerslag dat jammer vindt? “Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Ik vind dat je altijd met elkaar in gesprek moet gaan, maar op deze manier hadden wij op teveel punten moeten draaien.” Carlo Assorgia bevestigt dat de fracties inhoudelijk te ver uit elkaar liggen om samen in een coalitie te stappen. “Dat neemt niet weg dat we op andere onderwerpen samen kunnen werken”, voegt hij toe.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Het is opvallend dat alle partijen unaniem de leiding bij Assorgia en Beter voor Den Helder leggen, ondanks het feit dat zij de coalitiebreuk hebben veroorzaakt. Dit roept de vraag op of hier weer achterkamertjespolitiek wordt bedreven. Is het college de aanjager van deze strategie? Of zijn er andere belangen en afspraken die wij als inwoners niet zien?

    De gelijke toon en boodschap in de brieven suggereren een gecoördineerde aanpak, mogelijk om de macht en invloed van Beter voor Den Helder veilig te stellen. Het lijkt erop dat er meer achter de schermen speelt dan zichtbaar is, en dat politieke belangen en strategische manoeuvres de boventoon voeren. Voor de inwoners van Den Helder is dit een verwarrend en zorgwekkend beeld, waarin transparantie en openheid ver te zoeken zijn.

    We moeten ons afvragen of dit politieke spel werkelijk in het belang is van de stad en haar inwoners, of dat hier vooral persoonlijke en partijbelangen worden gediend. De toekomst van Den Helder vraagt om eerlijkheid en duidelijkheid, geen politieke spelletjes achter gesloten deuren.

Wellicht ook interessant

Back to top button