Den Helder

Walrus gespot op marineterrein

Advertentie:

Den Helder – Een vrouwtjeswalrus is gesignaleerd op het Marineterrein in Den Helder en dat is heel bijzonder, vertelt Ecomare-woordvoerder Marion Barth. Het zou namelijk al meer dan twintig jaar geleden zijn dat er voor het laatst een walrus in Nederland werd gezien.

Op foto’s is te zien dat de walrus, die is omgedoopt tot Freya, het zich gemakkelijk heeft gemaakt op de stenen bij de kustlijn. Met de ogen gesloten laat ze het water onder zich doorstromen, waarna ze loom haar kop verschuift. “Echt heel bijzonder dit”, vertelt Barth. “We volgen het op de voet!” Onbekend is wanneer het dier precies in Den Helder is aangekomen, maandag werd het voor het eerst gespot. De afgelopen dagen was er radiostilte omtrent de precieze locatie van de walrus, daarvoor had ze Harlingen en Terschelling al aangedaan.

Wat ze hier komt doen, is niet helemaal duidelijk. “Het is toch een soort dwaalgast”, zegt Barth. “Ze heeft een andere route genomen dan gebruikelijk, waarom weet ik niet. Ik denk dat ze onderweg naar voedsel is, dat is toch meestal de drijfveer van dieren. Misschien had ze een goed spoor en is ze daardoor te ver uit koers geraakt. Het blijft allemaal giswerk.”

Imposante verschijning
Wat de reden van het bezoekje van de walrus ook is, bij Ecomare zijn ze enorm verheugd. “De laatste keer dat er een walrus in de regio was, is járen geleden. Daar zijn ook medewerkers van Ecomare bij betrokken geweest, maar we hebben haar toen voornamelijk met rust gelaten. Uiteindelijk is ze ook weer weggezwommen”, weet Barth te vertellen. “Ik hoop dat dat met haar ook gebeurt”, verwijst ze naar walrus Freya. “Dat ze de kans krijgt om rustig haar weg te vervolgen.”

Hoewel Freya een imposante verschijning is, doet ze volgens Barth niemand kwaad. “Het zijn geen agressieve dieren, dus laten we haar dan vooral ook geen kwaad doen”, roept ze op. “Het is verleidelijk, maar ga niet met haar op de foto en houd zoveel mogelijk afstand. Het is een wild dier, die willen we niet verstoren. Ze moet geen onnodige energie verbruiken als we haar laten schrikken. We moeten haar vooral rust en ruimte geven.”

Inmiddels is op het marineterrein ‘de hele boel afgezet’, maar dat was maandagochtend nog niet het geval. Toen visser en zeehondenfan Bert de Groot gebeld werd dat er een walrus op het marineterrein zat, twijfelde hij geen moment. “Ik ben er naartoe gegaan, heel dichtbij. Ik ging zelfs een bordje voorbij waar ‘verboden voor onbevoegden’ op staat – had ik niet gezien”, zegt hij ietwat beschaamd. “Daar ben ik achteraf ook wel op aangesproken.”

Ondanks de berisping had hij het voor geen goud anders willen doen. “Het was fantastisch”, zegt De Groot, met een grote grijns op zijn gezicht. “Ik kon op een tiental meters afstand komen en met een flinke zoom wat foto’s maken. Dat liet ze gewoon toe! Ze lag rustig te slapen, dus ik ben ook niet dichterbij gegaan; je wil haar natuurlijk niet storen. Ik heb heel veel mazzel gehad.”

Wie ook hoopt een glimp van Freya op te vangen, komt van een koude kermis thuis. Het gebied rondom de walrus is afgesloten en was sowieso al verboden terrein, dus foto’s maken is niet mogelijk.

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Timmerfrans zal wel weer gaan beweren dat dit bezoekje door klimaatverandering komt en de oorspronkelijke Nederlanders daardoor nog meer en hogere achterlijke klimaatbelastingen gaan opleggen…….

Wellicht ook interessant

Back to top button