Kop van Noord-Holland – Het is vandaag (15 juni) de Internationale dag tegen ouderenmishandeling. In veel landen groeit het aantal ouderen substantieel. Daardoor neemt ook het aantal gevallen van ouderenmishandeling toe.
Eén op de twintig thuiswonende ouderen ervaart ouderenmishandeling. Toch is ouderenmishandeling nog één van de minst onderzochte vormen van geweld in (inter)nationale onderzoeken. Financiële uitbuiting is een vorm van uitbuiting die het meeste voorkomt. Veilig Thuis vraagt aandacht voor ouderenmishandeling en roept inwoners op alert te zijn.
Wees alert!
Ouderenmishandeling is grensoverschrijdend gedrag naar ouderen toe door een persoon van wie de oudere afhankelijk is. Voorbeelden zijn het stevig beetpakken als de oudere niet luistert, ongevraagd beslissingen nemen voor de oudere of eigen boodschappen doen van het huishoudgeld van de oudere. Vaak begint het klein, maar het risico bestaat dat het van kwaad tot erger wordt. Een oudere geeft vaak niet aan dat hij/zij hiermee te maken heeft, uit angst, uit schaamte of omdat hij/zij daar niet meer toe in staat is. Bij ouderenmishandeling kan het gaan om lichamelijke, psychische of seksuele mishandeling en/ of verwaarlozing, maar ook om financiële uitbuiting.
Het is belangrijk om ouderenmishandeling te melden. Want slachtoffers kunnen alleen de hulp krijgen die ze nodig hebben, als ouderenmishandeling bekend is. Maak je je zorgen over ouderenmishandeling (huiselijk geweld) bij jezelf of bij anderen? Dan kun je bellen naar 0800-2000 (24/7 bereikbaar). Het is gratis en als je wilt kun je dit anoniem doen. Je hoeft dus niet je naam te noemen als je dat niet wilt. Is het in een situatie lastig om te bellen? Dan kun je chatten met Veilig Thuis (www.veiligthuisnhn.nl) of je kunt terecht bij de apotheek door ‘masker 19’ te zeggen. Dan komt er altijd actie voor hulp.
Tips om het misbruik bespreekbaar te maken
• Zorg dat de oudere zich op haar/zijn gemak voelt.
• Zorg dat je zelf rustig blijft, overval de oudere niet met paniek.
• Zorg dat je rust inbouwt, zodat de oudere alles op zich in kan laten werken.
• Zorg dat je niet (te) snel met een eigen oordeel komt.
• Zorg dat de oudere ook haar/zijn visie en mening geeft, vraag om reactie.
Contact Veilig Thuis Noord-Holland Noord
Postbus 224 1800 AE Alkmaar, telefoon 0800-2000 (gratis, 24/7 bereikbaar) of bel het lokale nummer 088 – 01 00 502 (lokaal tarief). Noodgeval? Bel 112! www.veiligthuisnhn.nl.