Den HelderOverigeVideo

Inloophuis Den Helder bestaat tien jaar (video)

Adverentie

Den Helder – Bloemen voor het Inloophuis in Den Helder. De plek biedt al sinds 2012 een luisterend oor en een kop koffie aan mensen die lijden aan een ernstige ziekte of hun nabestaanden. Op woensdag 15 juni kwamen relaties van het Inloophuis bij elkaar om stil te staan bij deze mijlpaal.

“Ik had niet verwacht dat ik er zo lang actief zou blijven en als ik dan zie wat we in tien jaar hebben opgebouwd ben ik daar heel trots op”, vertelt vrijwilliger van het eerste uur Ria van Til. Ze begon in 2012 als gastvrouw in het inloophuis en is inmiddels coördinator. Tijdens een rondleiding door het gebouw vertelt ze over goede, maar ook mindere tijden. Het toevluchtsoord bestaat dan wel tien jaar, ook hier laat de pandemie haar sporen na. “Helaas heeft het inloophuis een tijd stil gelegen. Mensen in behandeling durven minder te komen vanwege besmettingsgevaar en we kunnen nauwelijks aanwezig zijn in het ziekenhuis”, zegt van Til.

Toch is het er de organisatie niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten. Integendeel, tijdens de bijeenkomst is ook het hoofd van de oncologieafdeling van het Noordwest ziekenhuis aanwezig, met wie de vrijwilligers van het Inloophuis warm contact onderhouden. “Het Inloophuis voorziet in een behoefte. Ze bieden activiteiten aan die heel waardevol zijn en ook met lotgenoten kunnen praten is belangrijk voor de patiënten.” Beide partijen onderzoeken dus nieuwe mogelijkheden om het contact met de patiënten weer op te bouwen.

Onderdeel daarvan zijn de activiteiten ter viering van het jubileum. “We doen de normale activiteiten, maar die pakken we allemaal groter aan en we zorgen dat er zoveel mogelijk mensen aan mee kunnen doen”, vertelt van Til. “We hebben bijvoorbeeld mindfulness, massages, een herenlunch voor mannen met prostaatkanker en een high tea voor vrouwen met borstkanker. Daarnaast hopen we ook weer snel in het ziekenhuis aanwezig te kunnen zijn.”

Dit alles kan alleen plaatsvinden dankzij twee dingen: inzet van vrijwilligers en donaties. Mensen die een bijdrage willen leveren kunnen terecht op de website van het Inloophuis. Daar is ook informatie over de activiteiten te vinden.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button