Den Helder

Kristalhelder Jong Talent prijs voor Ashley Kloos

Advertentie:

Den Helder – Tijdens de afsluitende barbecue van Kunstzin in Julianadorp is door het bestuur de Kristalhelder Jong Talent Prijs 2019 uitgereikt aan de 13-jarige muzikante Ashley Kloos. Ashley speelt dwarsfluit en piccolo.

Ashley is een gedreven muzikante die haar hoofdinstrumenten dwarsfluit en piccolo met een enorme passie bespeelt en haar droom najaagt om op het Conservatorium haar muzikale top te bereiken. Als 6-jarig meisje is ze begonnen aan haar Algemeen Muzikale Vorming met een blokfluit, waarna al snel de overstap naar dwarsfluit volgde. In de daarop volgende jaren leerde ze diverse instrumenten bespelen, zoals saxofoon, trompet en drums. In de blazersklas van de Prinses Margrietschool bespeelde ze een bariton.

Haar talent werd al spoedig opgemerkt, want ze had de eer om als 10-jarige muzikante geselecteerd te worden voor het Koningsorkest van Classic FM. Zij ls een van de 20 kinderen uit heel Nederland die uitgekozen zijn om deel uit te maken van het Koningsorkest. Classic FM had een wedstrijd uitgeschreven om jong muzikaal talent tussen de 8 en 15 jaar de gelegenheid te geven om met een symfonisch orkest op te treden. Daarvoor moest een filmpje gemaakt worden waarin de kandidaat zijn of haar muzikaliteit kon demonstreren. Ashley stuurde een filmpje in waarin zij een solo uit de Pirates of the Caribbean speelde met begeleiding van de drumfanfare van Kunstzin.Via Facebook kon op de inzendingen worden gestemd, de 50 inzendingen met de meeste stemmen gingen door naar de volgende ronde waarin deskundigen 20 muzikanten selecteerden op basis van muzikaliteit. Het Koningsorkest bestaat naast de 20 geselecteerde muzikanten uit het Jong Orkest van het Domsta Jeugdorkest.

Kunstzin
Op dit moment speelt Ashley bij Muziekvereniging Kunstzin in Julianadorp in het orkest, drumfanfare en dweilorkest. Op haar school doet ze steevast mee met alle open podium activiteiten. Zij volgt bij Kunstzin haar muzikale opleiding waar ze in juni opgaat voor haar landelijk erkende B-diploma. Naast muziek is ze ook actief als lid van het Artistry Color Guard team van Kunstzin. Ashley heeft op 19 mei tijdens een concert twee prachtige solo’s gespeeld op dwarsfluit en piccolo. Verder is ze zich aan het voorbereiden op het theoretisch B examen op 12 juni in Mijdrecht en daarna het praktisch muziekexamen op 29 juni in Ursem. Tijdens dat examen zal ze ook delen uit de concertsolo’s spelen, die overigens van een beduidend hoger niveau zijn als vereist voor dat examen.

Na de vakantie begint zij aan een solowerk voor fluit en orkest, wat tijdens het nieuwjaarsconcert in januari 2020 zal worden uitgevoerd, naast de voorbereiding voor het C examen. Verder sport Ashley als keepster bij de Julianadorper handbalvereniging JHC, waar ze sinds kort ook jeugdscheidsrechter is. Ashley zit in de 2e klas van de Mavo op het Juniorcollege in Julianadorp
en gaat in september op 13-jarige leeftijd, als zeer vroege leerling, naar de 3e klas. Ze doet het uitstekend op school en haalt prima cijfers, hierbij helpt het zeker dat ze geniet van het schoolleven, ze vindt het echt leuk en ziet het zeker niet als moeten. Zij heeft zich zelfstandig ingeschreven voor alle talentenuren om aan te geven hoe leuk ze het vindt, daarnaast doet ze zo veel mogelijk mee met allerlei culturele activiteiten op school.

Ze wil na het afronden van de Mavo doorstromen naar de Havo, omdat ze weet dat ze dat diploma nodig heeft om toegelaten te worden tot het conservatorium. Om die reden doet ze ook een vak extra, omdat voor de havo een examenvak meer nodig is als voor de mavo. Op basis van het vorenstaande heeft het bestuur besloten dat de Kristalhelder Jong Talent Prijs 2019 aan Ashley Kloos wordt toegekend.

Ashley zal de bijdrage van € 2.500,-, die verbonden is aan de Kristalhelder Jong Talent Prijs, besteden aan workshops en extra lessen bij topdocenten om haar muzikaliteit verder te ontwikkelen als voorbereiding op haar Conservatoriumstudie.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!
Back to top button