Kop van Noord-Holland

Top 100: Noordkop kan wat MKB-vriendelijker

Advertentie:

Den Helder – Gemeenten hebben tijdens de coronacrisis hun dienstverlening voor ondernemers verbeterd en ondernemers ervaren dat ook zo. Dat blijkt uit de zesde editie van de tweejaarlijkse verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van MKB-Nederland, waarin bijna 20.000 ondernemers verspreid over alle gemeenten zich hebben uitgesproken. Wat opvalt is dat de Kop van Noord-Holland slecht is vertegenwoordigd in de top 100.

Schagen staat op plek 90, maar Texel, Den Helder en Hollands Kroon komen in het geheel niet op de lijst voor. Daaruit zou kunnen worden geconcludeerd dat de Noordkop nog wel wat te verbeteren heeft waar het de aantrekkelijkheid voor het MKB Betreft. Vijf G40-gemeenten staan in de top 10, waarvan Eindhoven met een tweede plaats het beste uit bus komt. De MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland is – voor de derde keer op rij – Rijssen-Holten.

Ondernemers oordelen in dit coronajaar positiever over onder andere service, beleid en communicatie van hun lokale overheid dan in de voorgaande editie. Gemiddeld krijgen gemeenten het rapportcijfer 7 als het gaat om tevredenheid. Twee jaar terug stond dat verzamelcijfer nog op een 6,7. “Wat we zien, maar zeker ook van ondernemers in het land persoonlijk horen, is dat corona heeft gezorgd voor meer en intensiever contact met de lokale bestuurders en meer onderling begrip”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. “Veel gemeenten hebben zich extra ingespannen om door corona getroffen ondernemers te ondersteunen. Corona heeft veel ellende gebracht, maar heeft óók maar weer eens onderstreept hoe belangrijk ondernemers zijn voor de lokale economie en leefbaarheid. Gemeenten hebben daar op geacteerd.”

Opvallende scores grote gemeenten
Opvallend is de positionering van de grote steden dit jaar. Die doen het aanmerkelijk beter dan andere jaren. “Vijf steden uit de G40 in de top 10, dat is nog niet eerder voorgekomen. Twee jaar geleden stond er niet één stad in”, zegt Vonhof, die denkt dat vooral steden als gevolg van corona dichterbij ondernemers zijn komen te staan omdat zij meer geld en mogelijkheden hebben om noodmaatregelen voor ondernemers (loketten inrichten, opdrachten naar voren, voucherregelingen en dergelijke) te treffen. Gemeenten zijn door de crisis kritischer gaan kijken naar de inrichting van hun ondernemersdienstverlening en hebben die opgeschaald.

Eindhoven mag zich op grond van het onderzoek de MKB-vriendelijkste stad noemen. De lichtstad van Nederland eindigt net achter Rijssen-Holten en vóór Almere op de tweede plek. “Ook van Eindhoven weten we dat het lokale bestuur in deze coronatijd steeds zeer intensief contact heeft gehad met ondernemers”, zegt Vonhof. “Mooi is dat de gemeente een paar jaar geleden de ambitie heeft uitgesproken om de MKB-vriendelijkste stad van Nederland te worden. Dat is gelukt.”

Voor een overzicht van de top 100 zie https://www.mkb.nl/sites/default/files/advagg_css/top-100.pdf

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button