Cultuur/NatuurDen Helder

Hollands Kroon en Den Helder scoren goed bij NK Tegelwippen

Noordkop – De gemeentes in de Noordkop scoren goed op het NK Tegelwippen. Een landelijk evenement dat mensen stimuleert om tegels uit hun tuinen te ‘wippen’ en te vervangen voor groen. Hollands Kroon staat met 53.405 gewipte tegels eerste in de categorie voor kleine gemeentes. Den Helder staat met 21.890 derde in de categorie voor middelgrote gemeentes.

Den Helder en Hollands Kroon zijn de strijd aangegaan als ‘rivalen.’ Dat houdt in dat de beide gemeentes tegen elkaar strijden om zoveel mogelijk tegels te wippen. Omdat Den Helder meer inwoners, en dus logischerwijs ook meer tegels, heeft wordt er gerekend met een zogenoemde ‘TPI’-score, het aantal Tegels Per Inwoner. In de tussenstand is te zien dat Hollands Kroon met 1102 TPI een stuk hoger scoort dan de 388 van Den Helder. De score van Hollands Kroon is zelfs hoger dan een flink aantal grote gemeentes, waaronder Rotterdam, Utrecht en Arnhem. Voor de Nieuwediepers is er dus nog flink werk aan de winkel.

Het NK Tegelwippen is in 2020 bedacht door Frank Lee in samenwerking met collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Nederland is een versteend land en dat heeft negatieve gevolgen voor de leefomgeving. Regenwater kan niet goed wegstromen en dat zorgt bijvoorbeeld voor waterschade of dat kelders onder water komen te staan. Ook bij warm weer is een versteende omgeving niet ideaal. Stenen houden de hitte vast en dat kan hittestress veroorzaken. Meer groen gaat deze effecten tegen en daarnaast zorgt het ook voor een betere mentale gezondheid.

Meer informatie over het NK Tegelwippen is te vinden op de website van de gemeente Hollands Kroon, de gemeente Den Helder en de website van het NK Tegelwippen.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button