Den HelderVideo

15 Augustus herdenking: “Hoe vrij zijn wij?” (video)

Den Helder – Met de Japanse capitulatie kwam op 15 augustus 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks vindt bij het monument “Voor hen die Vielen”, aan de Vijfsprong in Den Helder, een herdenkingsbijeenkomst plaats. Deze bijeenkomst stond dit jaar in het teken van het thema “Hoe vrij zijn wij?”.

Burgemeester Jan de Boer hield een toespraak en zo ook Carel van der Graaff. “Het zijn heftige verhalen, die vaak niet zijn doorgegeven door degenen die het hebben meegemaakt. De deelnemers vinden het daarom juist belangrijk om elkaar de verhalen te blijven vertellen”, aldus Van der Graaff.

Voor veel Nederlanders met een Indisch of Molukse achtergrond heeft deze datum een grote betekenis. Ze vinden het daarom jammer dat er relatief weinig aandacht voor is in de Nederlandse maatschappij. Niet alleen de herdenking, maar ook bijvoorbeeld in de geschiedenisboeken op school.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Het moet inmiddels toch zijn opgevallen dat wij niet langer in een democratie leven doch onder een dictatuur. Dat de overheid eenzijdig bepaalt wat goed voor ons is, dat ons land wordt opgeheven. Dat politiek zich geen moer aantrekt van dat wat een meerderheid wil. Daarom is de Indië herdenking wrang. Een d66 burgemeester hoort daar ook niet.

Back to top button
%d bloggers liken dit: