Den HelderNieuwsVideo

Herdenking 15 Augustus (video)

Den Helder – Veteranen, mensen met Indonesische achtergrond en andere belangstellenden komen op 15 augustus bijeen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd te herdenken. Een bijzonder moment waarop veel verschillende verhalen samenkomen, met toespraken van de vlootpredikant en burgemeester Jan de Boer.

Organisator Johan Moens vindt het belangrijk om stil te staan bij de gebeurtenissen uit het verleden. “Het is van belang om de verschillende gevoelens aan de orde te laten komen.” De burgemeester sluit zich in zijn toespraak daarbij aan. “Deze verhalen brengen emoties naar boven, juist in Den Helder, waar we ons zo verbonden voelen met de Indische gemeenschap.” De burgemeester roept op om over deze verhalen en emoties in gesprek te gaan. “Als uw burgemeester wil ik er voor u zijn om daarover het gesprek te faciliteren. Als er behoefte aan is gaan we met elkaar de dialoog organiseren.”

Eén van de verhalen is dat van de heer Reurling, die als soldaat werd uitgezonden naar Indonesië tijdens de Onafhankelijkheidsstrijd in de jaren na de Japanse bezetting. “Het wordt elke keer moeilijker, je denkt dat het slijt, maar het slijt niet.” De veteraan verloor op één dag 17 van zijn kameraden op Surabaya. “Jongens waar je mee bent opgetrokken die er nu niet meer zijn. Ik heb een regeling getroffen. Ik word gecremeerd en de as wordt bij het Ereveld op Surabaya uitgestrooid. Zodat we weer bij elkaar zijn.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button