Hollands KroonPolitiek

LADA&Anders stelt vragen over watergebruik datacenters

Advertentie:

Hollands Kroon – Politieke partij LADA & Anders heeft aan het college van de gemeente Hollands Kroon politieke vragen gesteld over onder andere het watergebruik van het Microsoft datacenter op Agriport. Aanleiding voor de vragen is een artikel in het Noordhollands Dagblad van donderdag 11 augustus, waaruit blijkt dat het bedrijf vorig jaar meer dan vier keer zoveel water heeft verbruikt als vooraf opgegeven.

Het datacenter verbruikte in 2021 ongeveer 84 miljoen liter water. Vooraf werd door zowel het techbedrijf als de gemeente Hollands Kroon gemeld dat dit aantal tussen de 12- en 20 miljoen zou liggen. Sinds april weet de gemeente dat het verbruik hoger ligt, zo laat een woordvoerder aan de krant weten. Sindsdien is de informatie op de gemeentelijke website ook aangepast. Er staat dat Microsoft volgens eigen opgave in 2021 75.000 kubieke meter koelwater gebruikte en nog eens en 9.000 kubieke meter voor andere zaken.

Voor LADA en Anders is het voldoende aanleiding voor politieke vragen. De eerste vraag van de partij van fractievoorzitter Henk van Gameren is waarom de gemeenteraad niet geïnformeerd is over de nieuwe informatie met betrekking tot het watergebruik. Volgens Van Gameren is het niet de eerste keer dat de raad onjuist geïnformeerd is over de datacenters: “Wij zien duidelijke overeenkomsten met het dossier over de opslag van dieselolie. Ook daar bleek na publicaties in de pers dat het college veel te lage cijfers aangaf.” Volgens LADA en Anders is het twijfelachtig of de informatie die vanuit Microsoft afkomstig is wel accuraat is: “Waarom gaat u niet uit van gegevens van het PWN. Zij kunnen als leverancier toch exact aangeven hoeveel er geleverd wordt aan hun afnemers?”

De partij wil ook weten hoe het zit met het waterverbruik van de andere datacenters, zoals die van Google. Het gebruik van koelwater is volgens de gemeente alleen nodig op dagen waarbij het warmer is dan 25 graden Celsius. Nu dit soort dagen door klimaatverandering steeds vaker voor gaan komen is het volgens Van Gameren noodzakelijk om het vestigingsbeleid voor de datacenters te heroverwegen. Voor hem is het aanleiding geen vergunningen meer te verlenen voor datacenters en hij vraagt zich af wat het voornemen van de coalitie om een ‘pas op de plaats’ te doen betekent met het oog op de nieuwe informatie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button