Cultuur/Natuur

Pompgemaal open dag

Den Helder – Arefeh Riahi deelt graag haar werk in uitvoering door haar atelier in het Pompgemaal op zondag 28 augustus tussen 14.00 uur en 18.00 uur voor het publiek te openen. Met een focus op het archief in de breedste zin van het concept, verkent Arefeh Riahi’s artistiek onderzoek niet-archivale en niet-categoriseerbare vormen van kennisvorming en communicatie. In haar multidisciplinaire praktijk gebruikt ze verhalen en performance op zoek naar mogelijkheden voor efemere ficties en situaties waarbij het in twijfel trekken van de gevestigde relaties tussen dingen onvermijdelijk is.

Momenteel is ze artist in residence in studio het Pompgemaal in Den Helder en richt ze zich op de notie van plaats als archief. In haar onderzoek tijdens de residency bestudeert en traceert ze de invloed van de locatie (Pompgemaal), zowel het gebouw als de omringende natuur, op het werk van kunstenaars die sinds 2008 tot nu toe op deze plek wonen. Hoewel haar tijd op deze locatie een moment van reflectie is op haar verleden, wil ze tegelijkertijd de ervaring van andere kunstenaars opnieuw bekijken en de directe en indirecte effecten van locatie op het creatieve proces van kunstenaars onderzoeken.

Tegelijkertijd onderzoekt ze de mogelijke wederzijdse effecten die de kunstenaars op deze plek hebben achtergelaten. Door een poëtische verweving van deze wederzijdse effecten met haar eigen persoonlijke ervaring zoekt ze naar een multilateraal beeld dat de grenzen tussen realiteit en fictie doorbreekt. Wat er in onze herinnering van een plek overblijft, en ook wat we (van onze aanwezigheid) op een plek hebben achtergelaten, draagt immers al een soort onbeslisbare eigenschap waarin realiteit en fictie wonderbaarlijk onafscheidelijk zijn.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button