Den Helder – Bestaat er een recht van overpad langs garages, die vanaf de Hoogstraat bereikbaar zijn, naar de achterkant van woningen aan de Koningstraat in Den Helder? Op die vraag gaat de rechter op 29 augustus antwoord geven. Een van de eigenaren van die garages blokkeert met zijn auto de doorgang, omdat hij het recht van overpad betwist.
Helder Vastgoed, dat vier woningen bouwde aan de Koningstraat, stapte donderdag naar de rechtbank in Alkmaar. De vastgoedonderneming is boos dat de Nieuwedieper zijn auto overdwars parkeert en daarmee de doorgang belet. De eigenaren van twee van de vier woningen, die al zijn verkocht, kunnen nu niet vanaf de Hoogstraat bij hun eigen garages komen. Zij zijn ook eisende partijen in het kort geding, dat Helder Vastgoed heeft aangespannen.
De Nieuwedieper vindt dat het recht van overpad is verjaard. Hij wil niet dat de bewoners van de woningen aan de Koningstraat gebruikmaken van het pad dat langs zijn garage loopt. Daarom blokkeerde hij de boel, maar volgens de man is hij daar inmiddels mee gestopt. “Het heeft geen nut meer”, vond hij. Ook liet hij weten dit niet meer te zullen doen.
Onveilige situatie
Helder Vastgoed en de bewoners van de woningen willen echter dat de rechter zwart op wit vaststelt dat er wel degelijk een recht van overpad bestaat. Ze zijn bang dat de man in de toekomst opnieuw met zijn auto hun terrein gaat blokkeren. Ze vinden dat ook een onveilige situatie, mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken. De brandweer kan dan niet aan de achterkant van de woningen komen.
De advocaat van Helder Vastgoed stelde dat er een spoedeisend belang is bij het oplossen van de kwestie. De onderneming heeft nog steeds twee woningen te koop staan van de nieuwbouw en die zouden nu onverkoopbaar zijn. “De makelaar moet geïnteresseerden over deze situatie informeren. Er zijn al kopers afgehaakt, die geen zin hebben in zo’n onzekere situatie.” De eisers willen dat de rechter de Nieuwedieper veroordeelt tot het betalen van een dwangsom van 2500 euro voor elke keer dat hij met zijn auto het terrein achter de woningen blokkeert. De advocaat van de Nieuwedieper vindt dat de rechter in kort geding niet kan vooruitlopen op de kwestie, omdat Helder Vastgoed ook een bodemprocedure heeft aangespannen.
Verslag door Jeannine Verhagen / Ferme Teksten
Maar voglens mij kunnen de bewoners van die nieuwe woningen nog steeds niet bij de achterkant van de woningen komen met de auto, ookal hebben ze dan een recht van overpad. Dat is doorgaans voor lopen of fietsen, niet voor gemotoriseerd verkeer. Maar ik neem aan, dat dit juridisch allemaal netjes zwart op wit geregeld is door degene die daar 4 nieuwe huizen met garage bouwde, dus dat recht van overWEG zal dan ongetwijfeld eenvoudig aangetoond kunnen worden. Als het niet beschreven is, dan zul je verjaring moeten aantonen en dan dus aantonen dat er al meer dan 20 jaar gebruik gemaakt wordt van dat stukje pad en dan dus met auto’s.
Dat die 2 overige woningen nog niet verkocht zijn, zou ook weleens te maken kunnen hebben met het gebrek aan tractie op de daadwerkelijke verhuizing van 2 coffeeshops pal tegenover die woningen. Hadden allebei al weg moeten zijn, maar volgens mij is dat inmiddels een beetje op de lange baan geschoven.