Hollands Kroon

Boek over A.T. Van Wijngaarden in collectie bibliotheek

Advertentie:

Veel beeldbepalende en vaak monumentale panden in Medemblik, Oostwoud, Midwoud, Nieuwe Niedorp, Winkel, Abbekerk en tientallen andere West-Friese plaatsen zijn van de hand van één architect: Arnoldus Teunis van Wijngaarden (1819-1900). Zijn oeuvre omvat zeker 57 gebouwen – kerken, raadhuizen, pastorieën, scholen, wees- en armenhuizen en postkantoren – waarvan er 41 nog tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn. Maar liefst zeven ervan hebben de status van rijksmonument.

Toch is A.T. van Wijngaarden, die ook nog eens meer dan 50 jaar stadsarchitect van Medemblik was, tot nu toe vrijwel onbekend gebleven. Onterecht, want met zijn eclectische stijl, vergelijkbaar met die van zijn beroemde tijdgenoot Pierre Cuypers, drukte hij een heel eigen stempel op het West-Friesland van zijn tijd.

De Hollands Kroonse Uitdaging heeft meegeholpen bij de totstandkoming van een boek over architect A.T. Van Wijngaarden. Dit boek voert de lezer langs het leven en werk van A.T. van Wijngaarden, met beschrijvingen van de totstandkoming en de architectuurkenmerken van alle 57 panden, inclusief uniek beeldmateriaal.

Kopgroep
Edwin Wittink van de Hollands Kroonse Uitdaging reikte recent een exemplaar uit aan Jacinta Krimp, directeur van KopGroep Bibliotheken, tevens lid van de adviesraad van de Hollands Kroonse Uitdaging. Meerdere exemplaren van dit boek zijn in de collectie van KopGroep Bibliotheken te vinden.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button