Hollands KroonPolitiek

Loslopende kalkoenen zorgen voor problemen in Wieringerwaard

Adverentie

Wieringerwaard – Al anderhalf jaar zorgt een elftal loslopende kalkoenen voor overlast in Wieringerwaard. De beesten lopen door de hele buurt opzoek naar eten, waardoor van de moestuinen niets meer overblijft. De voor- en achtertuinen van alle buren liggen vol met poep en de bewoners van Poolland zijn daarom zelfs genoodzaakt om hun tuin te barricaderen. De omwonenden zijn er klaar mee, maar krijgen van de eigenaar van de kalkoenen geen gehoor.

“Zo’n drol van een kalkoen heeft de grootte als die van een middelgrote hond en dat dag in, dag uit. Als wij een weekendje weg gaan moeten wij gewoon de tuin barricaderen, het loopt de spuigaten uit”, aldus een bezorgde buurtbewoner. Het probleem wordt ook steeds groter: Eerst ging het om vijf kalkoenen, maar inmiddels zijn het er elf. Omdat de beesten gewoon loslopen komen zij ook op de weg, waardoor weggebruikers moeten uitwijken. De buurtbewoner geeft zelfs aan dat zij boze voorbijgangers aan de deur krijgen die vragen of zij de kalkoenen op hun erf willen houden omdat ze bijna een ongeluk hebben gehad.

Geen normaal gesprek te voeren
Pogingen tot overleg met de eigenaar van de kalkoenen lopen op niks uit: “We hebben uiteraard geprobeerd dit onderling te bespreken, maar er valt geen normaal gesprek met hen te voeren. Hij heeft een enorm weiland waar ze kunnen staan, maar hij irriteert liever zijn buren.” Volgens die buren staan de eigenaren er ook om bekend dat zij niet goed omgaan met hun dieren en zijn deze in het verleden zelfs al meerdere keren van hun afgenomen. Ook is er in 2008 een man op het perceel gedood door een stier. “Ze kregen eerder een verbod op het houden van dieren, hoe kan het dan dat de politie nu machteloos staat?”

Volgens de burgemeester is het college bezig met de regels in de APV.

Geen regels in de APV
Deze machteloosheid is ontstaan vanuit het feit dat Hollands Kroon in 2015 bijna 70 procent van de regels in de APV heeft geschrapt, in de hoop dat inwoners elkaar zouden aanspreken op ‘onbehoorlijk’ gedrag. Zaken als wildplassen en woonoverlast werden niet meer officieel gehandhaafd vanuit de APV, maar moesten doormiddel van sociale controle worden opgelost. Dit betekent ook dat de wijkagent geen grond meer heeft om te handhaven. Ook het verbod op loslopend pluimvee viel onder de geschrapte regels. De regels voor wildplassen en woonoverlast zijn inmiddels weer toegevoegd, en het verzoek van de buurt is dan ook om dit met het verbod op loslopend pluimvee ook te doen. Daar wordt volgens burgemeester Rian van Dam al aan gewerkt. CDA fractievoorzitter Sjaak Vriend adviseerde om een civiele procedure te starten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button