Politiek

Groot deel raad tegen woningbouw op Streepjesberg en Landje van Berts

Adverentie

Den Helder – In de omgevingsvisie Den Helder, getiteld “Koers op een sterke thuishaven”, zijn zowel Sportpark De Streepjesberg als het Landje van Berts aangemerkt als ‘zoekgebieden’ voor woningbouw na 2030. Meerdere fracties, waaronder de Stadspartij, Behoorlijk Bestuur, de PVV, Samen Actief en de PvdA, proberen daar nu een stokje voor te steken.

De omgevingsvisie is opgesteld om de gemeente Den Helder te voorzien van een duidelijke toekomstrichting. Een belangrijk thema daarbij is wonen. Tot 2030 is behoefte aan 1500 nieuwe woningen in gemeente Den Helder, maar de vraag naar nieuwe woningen na 2030 is lastiger in te schatten. Daarom zijn bepaalde locaties aangewezen als zoekgebied waar, bij voldoende toekomstige vraag, kansen liggen om “onderscheidende woonmilieus” toe te voegen.

De Streepjesberg
In de omgevingsvisie staat voor het noordelijke deel van sportpark De Streepjesberg de ambitie beschreven het gebied op langere termijn een meer landschappelijke invulling te geven, om duinen en wijk meer aan elkaar te verbinden. Dat is de motivatie om het sportcomplex aan te wijzen als zoekgebied voor ontwikkeling na 2030. Daar staat bij: “Binnen de landschappelijke ontwikkeling zijn zeer kleinschalige ontwikkelingen (denkrichting enkele tot een handvol woningen) niet ondenkbaar, als onderdeel van een uniek woonmilieu en als voorkant van de wijk richting de duinen”.

De Stadspartij, Behoorlijk Bestuur en PVV dienen samen een amendement in voor het schrappen van De Streepjesberg als zijnde zoekgebied voor ontwikkelingen na 2030. “De Streepjesberg heeft van oudsher de functie als sportterrein. Wij, en de betrokken vereniging FC Den Helder, zijn van mening dat dit onveranderd dient te blijven.” Daarnaast vinden de fracties het niet uit te leggen aan de inwoners dat de gemeente eerst een investering van €800.000,- doet bij FC Den Helder, om mogelijk zeven jaar later het sportcomplex een totaal andere invulling te geven. Ook de PvdA zal meegaan in dit amendement. “We hebben geld gestoken in De Streepjesberg en willen dit complex graag behouden voor de toekomst.”

Landje van Berts
Het Landje van Berts vormt de overgang tussen de wijk en het binnenduinrandlandschap van Mariëndal, inclusief natuureducatiecentrum De Helderse Vallei. Het stuk grond heeft nu een volledig groen karakter. Bij dit aangemerkte zoekgebied staat in de omgevingsvisie, net als bij De Streepjesberg, dat kleinschalige ontwikkelingen zoals enkele woningen “niet ondenkbaar” zijn. Ook hier dient Behoorlijk Bestuur een amendement over in; zij willen dat de mogelijkheid tot woningbouw op het Landje van Berts uit de omgevingsvisie geschrapt wordt. Volgens fractievoorzitter Sylvia Hamerslag is er niet voldoende draagvlak voor woningbouw op dit stuk groen.

De fractie Samen Actief zal dit amendement steunen en komt waarschijnlijk nog met een verder gaande motie. Commissielid Martin Zuiddam vertelt dat de fractie een ander idee heeft voor de invulling van het Landje van Berts. Dit heeft te maken met een initiatief van Aquaport, een bedrijf dat projecten uitvoert die gericht zijn op een duurzame toekomst. Samen Actief is hier enthousiast over, “vooral omdat dit de gemeente geen geld kost, er hoeven alleen vergunningen te worden verstrekt”, zegt Zuiddam.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. toch knap hoe er weer een zogenaamde politicus uit Den Helder weet waar er ‘draagvlak’ voor is in dit dorp. Ze zal er zelf in de buurt wonen waarschijnlijk.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: