Middenmeer – “Sinds september is onze subsidie voor deze drukbezochte senioren ontmoet ruimte gestopt, maar de huur en de andere lasten gaan wel gewoon door, hoe moet dat nu verder?” Het was slechts één van de vragen die de goed vertegenwoordigde raadsleden donderdagavond tijdens het raadscafé in Kroonwaard Middenmeer kregen voorgeschoteld. Het raadscafé is een laagdrempelige manier voor raadsleden om in gesprek te komen met inwoners die iets van de gemeente willen. Een stuk gemakkelijker dan inspreken bij een raadsvergadering en er is ook met meer tijd voor verdieping om de probleemstellingen goed duidelijk te krijgen.
René Verberne, die aan de eerste tafel de kwestie senioren-ontmoetplek in Middenmeer aansneed, moet zijn verhaal wel drie keer doen, want de raadsleden worden, mede door het uitstekende werk van de griffie, in drie groepjes langs de tafels geleid. Per tafel is ongeveer een kwartier ingeruimd waarin raadsleden vooral luisteren en hun verhelderende vragen kunnen stellen.
Ecologische vijver
Aan de derde tafel vroeg dhr. Meijer aandacht voor een ecologische vijver en de huiszwaluw, terwijl aan de tweede tafel de heren Reitsema en Kloosterman namens de erfgoedstichting Heemschut graag een wijziging in het monumentenbeleid zouden zien. Zij hielden een warm pleidooi om het ‘vetorecht’ van de eigenaar uit dit beleid te schrappen, omdat het publieke belang van het behouden van cultureel erfgoed zwaarder zou moeten wegen dan het private belang van een eigenaar.
Aan de vierde tafel was dhr. Suidgeest van mening dat de tijdelijke huisvesting in Middenmeer een grote fout van de gemeente zou betekenen. Naar zijn mening was er nauwelijks behoefte aan de door de gemeente genoemde doelgroepen en zou er niemand in de slechte kwaliteit woningen willen wonen. Met als gevolg dat de tijdelijke woningen na leegstand zouden worden benut voor seizoenarbeiders. Aan deze tafel ontstond een aardig debat, omdat de aanwezige raadsleden een aantal uitgangspunten van dhr Suidgeest niet zomaar voor zoete koek slikten.
Daarmee is het raadscafé dus geenszins een ‘U vraagt, wij draaien’ bijeenkomst, maar wegen de individuele raadsleden de tot hen komende informatie juist goed om te zien of zij iets met het onderwerp kunnen en willen.