Hollands Kroon

Gemeenten Den Helder en Hollands Kroon heffen relatief lage toeristenbelasting

Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Hollands Kroon betalen een relatief lage toeristenbelasting. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €1,30. Ook Den Helder rekent dit bedrag. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijker Vakanty dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

De logiesbelasting van €1,30 is dus lager dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (€1,38 per nacht), en ook lager dan het gemiddelde in de provincie Noord-Holland (€1,81 per nacht). De duurste gemeente in de provincie Noord-Holland is Amsterdam met een toeristentax van €7,54 per persoon per nacht. Zestig Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen toeristentax.

Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeenten zijn er 295 gemeenten die een toeristenbelasting heffen.

Discussie
Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button