Defensie

Nabestaanden verdwenen scheepswrakken geïnformeerd

Advertentie:

De nabestaanden van de in de Javazee en bij Maleisië omgekomen militairen zijn geïnformeerd over de twee onderzoeksexpedities naar de verdwenen scheepswrakken. Dat gebeurde onlangs tijdens een ingetogen bijeenkomst van de ministeries van Defensie, Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken.

Onderwaterarcheoloog Martijn Manders nam de nabestaanden in zijn presentatie mee naar de wraklocaties en liet zien wat er van de wrakken over was. Het onderzoek in de Javazee toonde aan dat er van de wrakken van Hr. Ms. de Ruyter en Hr. Ms. Java nog vijf procent op de zeebodem ligt. Van Hr. Ms. Kortenaer vond het expeditieteam nog ongeveer vijftien procent terug. Op de drie locaties zijn wederom aanwijzingen aangetroffen dat sprake is geweest van grootschalige bergingsactiviteiten. Voorbeelden zijn grote hoeveelheden dik touw en gaten in de bodem. Die wijzen op een methode waarbij met een zwaar blok de scheepsconstructie in stukken wordt gebroken.

De ministeries gaan met de nabestaanden en Indonesië praten over hoe ze gezamenlijk de wraklocatie kunnen beschermen. Ook de onderzeeboten O16 en KXVII, die tussen 50 en 60 meter diep in Maleisische wateren liggen, zijn grotendeels verdwenen door illegale berging. Van de O16 zijn nog slechts enkele restanten aanwezig. Van de KXVII is – buiten zeer kleine fragmenten – alleen nog een afdruk in de zeebodem aanwezig.

Aan de Maleisische marine is een brief gestuurd om inzage te krijgen in de locaties waar nog twee andere onderzeeboten, de O20 en de KXVI, liggen. Afhankelijk van de aanwezigheid van de gegevens en de inhoud daarvan, gaan de ministeries praten over eventueel vervolgonderzoek ter plaatse.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button