Cultuur/Natuur

Natuurwerkdag bij Staatsbosbeheer in de Kop van Noord-Holland

Advertentie:

Wieringermeer – Samen de handen uit de mouwen steken in de natuur, dat kan bij Staatsbosbeheer op zaterdag 6 november tijdens jaarlijkse Natuurwerkdag. Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, ook zonder enige ervaring met klussen in de natuur. In de Schoorlse Duinen kunnen deelnemers meehelpen om de heide open te houden. In het Dijkgatbos wordt gewerkt aan de bosranden. De werkzaamheden vinden plaats onder begeleiding van de boswachters.

Het Dijkgatbos heeft op sommige plekken nog vrij harde overgangen tussen het bos en de kruidenrijke graslanden eromheen. Tijdens de natuurwerkdag gaan de deelnemers op een van deze locaties werken langs de bosranden, aan een meer geleidelijke overgang. Dit betekent dat de (jonge) boompjes die daar opgekomen zijn, gesnoeid en teruggezet gaan worden, zodat er meer licht op de bodem komt. Hierdoor komt er ruimte voor andere planten en struiken. Dit is belangrijk voor sommige soorten (broed)vogels, en voor veel insecten.

Op de heide in de Schoorlse duinen gaan deelnemers aan de slag voor insecten, zandhagedissen en vogels op de hei. Jonge boompjes en struiken, zoals de Amerikaanse vogelkers worden verwijderd om de hei te behouden; anders groeit ze dicht. Door het heidegebied open te houden, worden veel soorten geholpen die in het open heidegebied hun thuis hebben. De bloeiende heide in augustus geeft bovendien voedsel aan de bijen.

Aanmelden voor de natuurwerkdag
De Natuurwerkdag is een initiatief van de twaalf provinciale Landschapsbeheerorganisaties. Elk jaar, op de eerste zaterdag van november, gaat heel Nederland helpen in de natuur. Het werk is geschikt voor iedereen die lichamelijk in goede conditie is. Ook kinderen vanaf circa 9 jaar zijn (onder begeleiding van een volwassene) welkom om mee te helpen. Op elke locatie zijn er eenvoudige en toegankelijke klussen te doen. Ook is er op elke Natuurwerkdag-locatie een locatiecoördinator om vragen te beantwoorden. Meer informatie en aanmelden via de website.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button