Den Helder

Scholte niet akkoord, geen onderhandse verkoop kunstcollectie

Executieverkoop start 1 november, 8000 stukken worden geveild

Den Helder – De veiling van de kunstcollectie van Rob Scholte gaat definitief door, zo meldt het college aan de gemeenteraad. Een poging om de collectie buiten een veiling om te verkopen is mislukt, omdat Scholte zelf niet akkoord wenste te gaan met een dergelijke verkoop.

De gemeente kreeg een bod binnen van 350.000 euro voor de gehele collectie. Dat is precies het bedrag dat de gemeente middels een veiling ’tenminste’ hoopte op te halen. De stichting die het bod uitbracht had eerder 200.000 euro geboden, maar daar ging Den Helder niet mee akkoord. Advocatenkantoor Friedberg & Mahn uit Amsterdam, mede schuldeiser, wilde dat eerste bod al accepteren en eiste van de gemeente dat zij uiterlijk zondag 9 oktober akkoord zouden gaan met het verhoogde bod. Dat bod was uitgebracht door een stichting die de collectie als geheel bijeen wil houden. Het advocatenkantoor heeft volgens het NHD inmiddels laten weten de gemeente voor de rechter te dagen, omdat zij niet voor de afloop van het gestelde ultimatum had gereageerd.

In een brief aan de gemeenteraad laat het college weten dat zij 11 oktober heeft gemeld akkoord te willen gaan met het bod. De genoemde 350.000 euro zou dan eerlijk worden verdeeld onder de schuldeisers. Voor een dergelijke onderhandse verkoop is echter, zo meldt het college, akkoord nodig van alle betrokken partijen. Dat zijn behalve de gemeente en het advocatenkantoor (de schuldeisers) ook kunstenaar Rob Scholte zelf. Vrijdag werd duidelijk dat hij niet akkoord ging met de verkoop, waarmee een onderhandse verkoop dus van de baan is.

Failliet
Het resultaat is dat de executieverkoop vanaf 1 november plaatsvindt. Die gaat naar verwachting maanden duren en zal pas in maart 2023 zijn afgerond. De veiling wordt uitgevoerd door veilingbedrijf BVA. De collectie telt in totaal meer dan 8000 stukken. De verwachte opbrengst van €350.000,- is bij lange na niet genoeg om de openstaande schulden van Scholte volledig af te betalen. Vorig jaar werd deze namelijk door de gemeente al geschat op 1,4 miljoen euro. Daarbij komt dat de opbrengst van de veiling dus verdeeld moet worden tussen de gemeente Den Helder en de voormalig advocaten van Scholte. Een veiling op deze manier betekent volgens Lijsje Snijder, de vrouw van Scholte, het faillissement van het echtpaar.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button