Recensie

The Woman King (recensie)

Aan de westkust van Afrika ligt de republiek Benin, dat voor de onafhankelijkheid als het land Dahomey bij Frankrijk hoorde. De Amerikaanse schrijfster en actrice Maria Bella werd tijdens een bezoek aan Benin geïnspireerd door de geschiedenis van Dahomey en de strijd tegen de slavernij.

Met name de speciale vrouweneenheid Agojie leverde een interessant gegeven voor het verhaal op. Deze eenheid heeft echt bestaan en leverde een verdedigingsleger voor Koning Ghezo die een einde aan de slavenhandel wilde maken. Regisseuse Gina Prince-Bythewood kon beschikken over een prachtige cast die met haar in Zuid-Afrika het stukje geschiedenis uit de vergetelheid weten te halen.

Slaven
We schrijven 1823 en koning Ghezo (Boyega) is in Dahomey aan de macht. Een macht die door de Brazilianen weinig wordt gerespecteerd. In de haven en op de stranden halen ze regelmatig slaven op die door het Afrikaanse volk van Oyo voor de handel aangevoerd worden. Nanisca (Davis) staat aan het hoofd van het vrouwenleger, de Agojie. Deze vrouwen leven binnen de muren van het kasteel en vormen het persoonlijke elitekorps van de koning. De vrouwen zijn single en mogen geen man en kinderen hebben. Ze worden getraind door Nanisca en vormen zo een indrukwekkende vechteenheid die meedogenloos kan toeslaan.

Nawi (Mbedu) is een jong meisje dat weigert om uitgehuwelijkt te worden. Haar vader brengt haar naar de koning om van haar af te zijn. Nawi wordt in de Agojie opgenomen en krijgt lessen van de oudere Izogie (Lynch) en Amenza (Atim). Ze blijkt een krachtige wil te hebben en ontwikkelt zich snel. Tijdens snelle acties van de Agojie bevrijden de vrouwen regelmatig slaven uit de kooien op het strand. Daarbij komt de persoonlijke vete tussen Nanisca en Oba Ade (Odukoya) , de leider van de Oyo krijgers, duidelijk naar voren.

Nawi ontmoet de jonge Braziliaan Malik (Bolger) die in Dahomey is om te zien waar zijn moeder ooit vandaan kwam. Hij is mee met de slavenhandelaar Santo Ferreiga (Fiennes Tiffin) die zijn handel komt ophalen. Koning Ghezo wil dat de handel stopt en vraagt Nanisca om de strijd op te nemen tegen de overheersers.

Indrukwekkend
Het boeiende verhaal is gebaseerd op historische gegevens en waar gebeurde acties. De film zou qua waarheidsgehalte kunnen passen in het rijtje The Last of the Mohicans, Braveheart en Gladiator. De glanzende Agojie vrouwen zien er indrukwekkend en krachtig uit. Viola Davis, die ooit al indruk maakte in The Help, weet nu ook ontzag te verdienen als de generaal en trainer van het elitecorps. De dames weten met machetes, messen, speren en verrassende vechttechnieken een slachtpartij op het slachtveld aan te richten.

Thuso Mbedu (The Underground Railroad) speelt de krachtige persoonlijkheid van de jonge Nawi. Deze 31-jarige actrice zet de jonge Nawi met haar eigenzinnige karakter prachtig neer. John Boyega (Star Wars) speelt koning Ghezo die zich omringt met mooie vrouwen en kan rekenen op de vrouwen van de Agojie. Veel indruk maakten ook Lascana Lynch (No time to Die) en Sheila Atim (The Underground Railroad), die de sterke Izogie en Amenza met een krachtige uitstraling weten neer te zetten. De Nigeriaanse acteur Jimmy Odukoya is Oba Ade, de sterke tegenstander van Nanisca.

De prachtige natuur van Zuid-Afrika vormt het decor. Ook de muziek en de zang van de vrouwen is sterk ondersteunend en geeft de sfeer mooi weer. De film duur twee uur en 15 minuten, maar weet door de verassende ontwikkelingen en spannende momenten de toeschouwer goed vast te houden.

Regie: Gina Prince-Bythewood
Met: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, John Boyega, Jordan Bolger, Hero Fiennes Tiffin, Jimmy Odukoya
Kijkwijzer: 16 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Gezien de huidige tijd is het begrijpelijk dat een dergelijke film wordt geproduceerd. Wat jammer is, is het feit dat er slechts een minimaal stukje geschiedenis wordt gebruikt om het klassieke beeld van de strijd tussen blank en zwart te illustreren. Er wordt (te) makkelijk voorbij gegaan aan het feit dat de Dahomey, ook wel Danxomé genoemd, zich zelf bezig hielden met slavernij. Ook het bezetten van de gebieden van de nabij gelegen koninkrijken Allada en Savi om zo een directe toegang te krijgen tot de haven om van daaruit de krijgsgevangenen (slaven) aan Europese slavenhandelaars te verkopen blijft onderbelicht. Alhoewel de film indrukwekkend is, blijft een flink deel van de waarheid met betrekking tot het volk onderbelicht en is men er dus in geslaagd om een beeld neer te zetten wat in feite weinig te maken heeft met de waarheid. Een klassiek voorbeeld van framing door slechts een miniscull deel van de geschiedenis uit te lichten. Jammer, het had veel beter kunnen zijn.

Back to top button
%d bloggers liken dit: