
Den Helder – De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen streek dinsdagmiddag neer in de Beatrixstraat in Den Helder. Samen met zijn team ging hij met inwoners, organisaties en lokale bestuurders in gesprek over wat anders moet of beter kan.
De Nationale ombudsman biedt de helpende hand als het verkeerd gaat tussen burgers en de overheid. Van Zutphen en zijn 250-koppige team doen dat door bijvoorbeeld de weg te wijzen naar het juiste loket, advies te geven en onderzoek te doen.

Nadat Kinderombudsman Margrite Kalverboer ’s ochtends al een bezoek had gebracht aan de Jac. P. Thijsseschool, stond Nationale ombudsman Reinier van Zuthpen de inwoners van Den Helder van 12:00 tot 14:00 uur te woord. Voor monument De Bolder stond een verrijdbare keuken, een koffiebar en grote gesprekstafel waar de mensen binnendruppelden. De onderwerpen die werden aangesneden liepen flink uiteen. Van het aanvragen van evenementenvergunningen tot wijkoverlast en van kritiek op het gemeentebestuur tot de situatie in de Visbuurt. Van Zutphen: “We bezoeken van maandag tot en met woensdag een aantal plaatsen in Noord-Holland. In Den Helder spelen van tijd tot tijd serieuze problemen. Armoede speelt hier ook een rol.”
Soorten aanvragen
“We worden ongeveer 25.000 keer per jaar gebeld of gemaild met vragen en zorgen”, vertelt Van Zutphen. “De meeste probleemvragen gaan over het vinden van de juiste weg om dit op te lossen, maar soms gaat het ook over de toeslagen of de Belastingdienst. Dan proberen we het door een interventie zelf op het rechte spoor te krijgen. Soms krijgen we ook vragen waar we echt onderzoek naar moeten doen.” Van Zutphen benadrukt: “Je kans ons altijd bellen. Waarover dan ook. Zelfs over dingen waar wij niet over gaan.”

Als Nationale ombudsman zijn de lijntjes met de overheid kort voor Van Zutphen. “Ik probeer één of twee keer per jaar met de ministers te praten over wat we allemaal tegenkomen en soms ook aan te dringen op andere wetgeving of ander beleid.” Zo zat Van Zutphen dinsdagochtend nog voor het eerst om tafel met minister-president Dick Schoof. “Het was een goed gesprek waar ik wel een aantal zorgen van mensen in Nederland op tafel heb kunnen leggen.”
Veteranenombudsman
Naast Nationale ombudsman vervult Reinier van Zutphen ook de rol van Veteranenombudsman. “Ik denk dat we zo’n vijfhonderd vragen krijgen van veteranen. Dat gaat heel vaak over problemen die ze hebben nadat ze hun dienst verlaten hebben. Bijvoorbeeld over de organisatie van een Veteranendag of het oprichten van een anjerperkje. Als veteranen problemen of vragen hebben, verwijzen we ze vaak door naar het Veteraneninstituut of het ministerie van Defensie.”
