Toegenomen waterkwaliteit IJsselmeer zorgt voor problemen bij watersporters

Noord-Holland – Door de verbeterde waterkwaliteit in het Markermeer-IJmeer en de zuidelijke Randmeren is de afgelopen jaren de groei van waterplanten enorm toegenomen. Hoewel dit goed is voor de natuur zorgt het in juli en augustus ook voor hinder, vooral voor watersporters. Bestuurders van de provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland en de Coöperatie Gastvrije Randmeren vragen het Rijk om maatregelen te nemen.

De groeiende waterplanten zorgen voor allerlei overlast. Het vaargebied voor de waterrecreatie wordt erdoor beperkt en de
bereikbaarheid van jachthavens is daarmee slechter. Hulpdiensten komen door de waterplanten lastiger ter plaatse en bij de kust hebben zwemmers, bezoekers en omwonenden last van de waterplantenresten. Ook ontstaan er onveilige situaties doordat beroeps- en recreatievaart op de Randmeren gedwongen worden om samen in de vaargeul te varen.

Waterrecreatie is geen beleidsterrein bij het Rijk. Momenteel zorgen gemeenten en provincies al vrijwillig bij aan de oplossing van dit maatschappelijke vraagstuk. Rijkswaterstaat wil het rijkswater onderhouden, maar recreatie hoort hier niet bij. De provincie Noord-Holland heeft nu samen met samenwerkingsverband Gastvrije Randmeren het voortouw genomen om te komen tot een aanpak van de waterplanten problematiek. De vraag aan het Rijk is of zij jaarlijks 1 miljoen euro willen vrijmaken voor dit beleidsterrein, en de uitvoering te beleggen bij de gemeenten. Daarmee wordt waterrecreatie officieel tot een beleidsterrein benoemd.

67 miljoen voor vaargeulen
Naast de jaarlijkse investering moet er ook een budget van 67 miljoen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden vrijgemaakt voor het verdiepen van 27,8 kilometer vaarroutes. Hierdoor blijven de havens van Edam, Volendam en Muiden, reddingsstation
Zeevang en de KNRM Zeewolde bereikbaar, waardoor ook hulpdiensten zonder vertraging kunnen uitrukken. In zijn algemeenheid moet een omslag naar troebel, algenrijk water voorkomen zien te worden. Het recreatief gebruik van het vaargebied blijft daarmee goed mogelijk.

Mobiele versie afsluiten