Den HelderHollands KroonPolitiek

Een fietsbrug tussen Breezand en Julianadorp? 600 mensen tekenen petitie

Advertentie:

Anna Paulowna – Lizeth de Graaf uit Julianadorp en Doke Dooijakkers uit Breezand hebben op dinsdagavond een petitie overhandigd aan wethouder Lilian Peters. In de petitie, die is ondertekend door ongeveer 600 inwoners uit de beide dorpen, wordt het gemeentebestuur opgeroepen om de aanleg van een fietsbrug op de plek van het pontje tussen Breezand en Julianadorp te realiseren.

Op dit moment kunnen fietsers en automobilisten overdag gebruik maken van ‘Pont Westeinde’. Deze is van maandag tot en met zaterdag van 6.45 tot 19.00 uur in gebruik en op zondag tussen 9.15 en 19.00. Het pontje wordt beheerd door de provincie. In de avonduren is er geen verbinding en moeten mensen ongeveer tien kilometer omrijden. Met de auto best te doen, maar voor het fietsverkeer is de afstand al snel te groot.

Lizeth de Graaf uit Julianadorp ondervindt dat probleem iedere dag: “Onze dorpen liggen hemelsbreed vlak bij elkaar, maar door het kanaal lijkt het soms ver. Je moet altijd zorgen dat je om zeven uur weer terug bent bij de pont.” Haar dochter Suzan merkt het ook: “Bij de sportvereniging komen ook veel leden uit Breezand. Die worden eigenlijk gedwongen om met de auto te gaan, terwijl het normaal op de fiets heel goed te doen is.”

Handig en duurzaam
Er moet eigenlijk een vaste fietsverbinding komen vindt De Graaf. De auto’s kunnen in de avond wel omrijden. Die vaste verbinding kan in de vorm van een fietsbrug, een tunnel, maar ook bijvoorbeeld een pontje dat de hele nacht door blijft gaan. Er zijn landelijk verschillende voorbeelden te noemen, zo weet Doke Rooijakkers uit Breezand. Zij vertelt daarnaast dat er ook aan haar kant van het kanaal veel animo is voor het plan van De Graaf. Het is handig, maar ook duurzaam. Nu wordt de auto nog vaak gepakt voor een relatief klein stukje.

De twee startte daarom een petitie. Inmiddels is die bijna 600 keer ondertekend en overhandigd aan wethouder Lilian Peters. Begin juli bracht ze haar idee al naar voren op de ideeënmarkt van de Hollands Kroonse gemeenteraad: “Het leek een beetje een ondergeschoven kindje te worden, maar uiteindelijk vonden we toch steun.” Die kwam onder andere van gemeenteraadslid Arnold Philipsen van SHK: “Het is een goed plan dat wellicht kan worden meegenomen binnen de ambities voor de doorfietsroutes”, zegt Philipsen. “Ik hoop dat hiermee de druk er een beetje op komt.” De Graaf geeft aan het idee ook bij de gemeente Den Helder onder de aandacht te zullen brengen. Ook Philipsen wil daarbij helpen.

Ook de wethouder vindt het een goed idee, maar benadrukt ook dat eventuele realisatie van een fietsbrug een lange adem zal vereisen. De pont en het kanaal worden beheerd door de provincie, dus het is ook niet zo dat de gemeente zomaar een brug kan aanleggen. Wel wil Peters het meenemen naar de Noord-Hollandse bestuurders: “We zitten veel met elkaar om tafel over verkeer en fietsverbindingen in het bijzonder. Ik zal de wens van onze inwoners in een volgend overleg meenemen. De provincie vraagt ook veel van ons, dus wij kunnen ook best wel eens iets van de provincie vragen.”

Veiligheid
Volgens de betrokkenen zou een dag- en nacht verbinding ook de veiligheid ten goede komen. Zo schijnen sommige mensen nu gebruik te maken van de verderop gelegen spoorbrug om in de avond sneller thuis te komen. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Ook besluiten vooral jongeren soms de overtocht te zwemmen wanneer de pont niet actief is. In de zomer van 2021 verdronk een 24 jarige man uit Julianadorp toen hij dit probeerde na een bezoek aan de kermis in Breezand.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button