Maritiem

Grote multidisciplinaire oefening op het Marsdiep

Den Helder – Meerdere stations van de KNRM deden maandagavond mee met een grote multidisciplinaire oefening op het Marsdiep. Twee schepen waren in aanvaring gekomen met als gevolg lekkage, brand, gewonden en drenkelingen te water. Aan de oefening werd deelgenomen door de reddingstations van Den Helder, Texel, Callantsoog en Den Oever en door brandweer, ambulancepersoneel, de Verkeerscentrale Den Helder, het duikteam Northsea Divers, het Reddingmuseum en de marine sleepboot Zuiderzee.

Het scenario was dat op de sleepboot Zuiderzee brand was uitgebroken in de machinekamer, waardoor het schip stuurloos werd en met de Javazee in aanvaring kwam. Door de aanvaring raakten er op de Javazee diverse mensen te water en begon het schip te zinken. Na de aanvaring was het voor het KNRM boothuis Den Helder de taak om de reddingsactie te coördineren.

De helikopter evacueerde twee zwaargewonden en de brandweer vond na het blussen een vermist persoon in de machinekamer. De drenkelingen werden uit het water gehaald en de gewonden hebben eerste hulp gehad. Door het overzetten van pompen kon de Javazee drijvend gehouden worden en zijn uiteindelijk alle opvarenden veilig aan wal gebracht.

Het doel van de oefening was onder meer het beoefenen van de opstapprocedure voor brandweer- en ambulancepersoneel conform het Incidenten Bestrijdingsplan Waddenzee. Tevens was dit voor de KNRM de primeur om met de nieuwe Bristow SAR helikopter te oefenen. Al met al was het een oefening waarbij veel vaardigheden aan bod kwamen die bij echte incidenten benodigd kunnen zijn.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button