Politiek

Ook GroenLinks-PvdA toont belangstelling in Noordkop: Kamerlid De Hoop bezoekt Texel

Adverentie

Texel – Na het CDA en de VDD, kwam ook de PvdA tijdens de verkiezingsstrijd langs in de Noordkop. Habtamu de Hoop staat op een verkiesbare twaalfde plek van de kandidatenlijst GroenLinks-PvdA en bracht dinsdag een bezoek aan Texel. Op dit moment is De Hoop Tweede Kamerlid voor de PvdA en woordvoerder onderwijs, infrastructuur en waterstaat en mediabeleid van de PvdA fractie. Hoofddoel van zijn bezoek aan het Waddeneiland was om de Kop van Noord-Holland en Texel als regio op de kaart te zetten voor onder meer bereikbaarheid, openbaar vervoer en cultureel erfgoed.

De Hoop werd ontvangen door de afdelingen van GroenLinks en de PvdA uit Den Helder en Texel. Afgevaardigden uit Den Helder waren wethouder Peter de Vrij (PvdA), Marja Timmers en Narita Derks (GroenLinks). De Texelse PvdA-fractie werd onder andere vertegenwoordigd door wethouder Remko van de Belt, fractievoorzitter Anneke Visser-Veltkamp en raadslid Eric Hercules. Het ontvangst van De Hoop vond plaats in de stuurhut van de TESO, als belangrijke voorziening in de bereikbaarheid van Texel.

Aanwezigen door Texelhopper afgezet bij de centrale.

Openbaar vervoer
Het Kamerlid en zijn gezelschap werden toegesproken door de intern directeur van de TESO, Mario Prak. Hij vertelde over het ontstaan en de capaciteit van de TESO-boot, maar ook over de tekortkomingen. Zo is er nog geen goede aansluiting met het openbaar vervoer. Na voet aan wal gezet te hebben, stond het volgende vervoersmiddel alweer op de GroenLinks-PvdA leden te wachten. Een Texelhopper busje bracht ze naar de centrale van dat bedrijf, om daar het gesprek over bereikbaarheid en openbaar vervoer voort te zetten.

Tijdens een presentatie van Bart de Vries, directeur van TBO-Texel, toonde Habtamu de Hoop interesse in de Texelhopper. Zo vroeg hij zich af welke groepen mensen gebruik maken van de kleine busjes. “Hoe zit het met diversiteit? Hoe zit het met wmo- en leerlingenvervoer op het eiland?” Het Kamerlid van de PvdA was blij om te horen dat de onderneming van De Vries voorziet in de behoefte aan openbaar vervoer voor alle inwoners van Texel.

Durven investeren in de regio
Vervolgens gaven wethouders Peter de Vrij en Remko van de Belt een pleidooi over het rapport ‘Elke Regio Telt’. De Vrij vertelde De Hoop over de grote zorgen die leven in de regio, bijvoorbeeld over bereikbaarheid, personeelstekorten, elektriciteit en vergrijzing. De wethouder uit Den Helder hoopt dat er met de Regiodeal vanuit Den Haag meer steun voor de regio komt. Zijn collega uit Texel voegde toe: “Er is structureel gedesinvesteerd in bepaalde streken van Nederland. Investeringen van het Rijk concentreren zich altijd op de Randstad en grote steden daarbuiten. Ik hoop dat het Rijk daar een omslag in gaat maken.”

De Hoop in gesprek met lokale GroenLinks-PvdA leden

Het PvdA-Kamerlid zegt het beeld van structurele desinvestering te herkennen. “Die negatieve spiraal schetsen jullie terecht en die schiet alleen maar door. Ik zie dat ook in mijn dorp, waar de middelbare school dicht is gegaan. Daardoor werd het ov minder gebruikt en werden twee bushaltes geschrapt, waardoor nu ook een apotheek gaat sluiten.” Als het aan De Hoop ligt, komt die omslag vanuit het Rijk er zeker. “Dit kan je maar op één manier tegengaan: durven investeren op plekken waar het niet per se veel geld oplevert, maar wel veel maatschappelijke waarde.” Hij vindt dat dit de komende kabinetsperiode waargemaakt moet worden. “Aan ons gaat het niet liggen.”

Marja Timmers vroeg De Hoop wat hij nodig heeft van de lokale fractieleden, ofwel wat zij kunnen bijdragen. Zijn antwoord was duidelijk: meer lobbyen. Van De Hoop mag de lobby vanuit de Noordkop wel wat fanatieker en steviger worden. Hij ziet dat er in de Noordkop een cultuur heerst van “eerst zelf proberen op te lossen en pas als het echt niet lukt, kloppen we aan bij het Rijk”. Hij roept de leden van de lokale GroenLinks-PvdA fracties op eerder en vaker bij het Rijk aan te kloppen. “Bestook ons met zaken die niet goed gaan.”

Belang van lokale media
Het werkbezoek vervolgde zich naar Museum Kaap Skil in Oudeschild en eindigde in het centrum van Den Burg. In het eetcafé Taveerne de Twaalf Balcken bespraken de aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje het belang van de lokale media. In haar programma beschrijft de GroenLinks-PvdA onafhankelijke journalistiek als een groot goed, dat gedegen bescherming verdient.

Over de bekostiging van de lokale en regionale media is Habtamu duidelijk. Hij en zijn partij dragen het belang van regionale media een zeer warm hart toe. Daar willen ze graag wat meer geld voor vrij maken, maar hij is ook eerlijk dat het straks natuurlijk op de onderhandelingstafel gaat belanden en dus onderwerp van de dialoog met andere partijen gaat worden. Het NLPO project voor professionalisering van lokale omroepen acht hij van enorm belang om te zorgen dat er brede en sterke regionale omroepen komen waar brede politieke en maatschappelijke journalistiek ook voor goede en kritische berichtgeving zorgt voor de lokale bevolking.

“We worden de grootste”
Aan het einde van de dag sluit oud wethouder en huidig raadslid Eric Hercules af door Habtamu de Hoop te bedanken voor zijn komst, waarbij hij hem een motie ‘Liefde voor de Wadden’ overhandigt. De Hoop heeft vertrouwen in een tweede termijn als Kamerlid, maar dan namens de gefuseerde GroenLinks-PvdA fractie. “We worden de grootste”, durft hij uit te spreken.

Kort na zijn geboorte is hij te vondeling gelegd in een café in Addis Abeba en is na 8 maanden geadopteerd door een Fries echtpaar uit Wommels. Inmiddels heeft de 25-jarige Habtamu de Hoop al redelijk wat meegemaakt. Op de middelbare school bleek hij goed in debatteren en won daarna ook landelijke debatwedstrijden. Op 20-jarige leeftijd werkte hij als presentator bij Klokhuis op de nationale televisie en werd hij afgelopen periode één van de jongste Kamerleden in onze parlementaire geschiedenis.
Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: