Den Helder

Documentaire over Rob Scholte op NPO2

Den Helder – NPO2 toont woensdagavond een documentaire over Rob Scholte en zijn strijd voor het museum in Den Helder. De docu wordt om 22.55 uur uitgezonden.

Scholte is één van Nederlands belangrijkste schilders. Na omzwervingen in Japan, Tenerife en Antwerpen vestigt hij zich in Den Helder, waar hij een leegstaand postkantoor ombouwt tot het Rob Scholte Museum. De gemeente Den Helder is blij met de komst van Scholte, de kunstenaar verhoogt het culturele aanzien van de stad. Maar na jaren gedogen wil de gemeente het postkantoor terug om er appartementen in te bouwen. Voor de kunstenaar en zijn gezin dreigt huisuitzetting. Maar Rob Scholte weigert het museum op te geven.

Najaar 2017 hoort filmmaker Roy Dames over de strijd die kunstenaar Rob Scholte voert om zijn museum open te houden. Hij ontmoet de kunstenaar en begint te filmen. De filmmaker is getuige van de dagelijkse spanning waarin de kunstenaar en zijn gezin moeten leven. Op 16 maart 2018 krijgt Scholte te horen dat zijn museum binnen 30 dagen leeg moet worden opgeleverd. Het gebouw is verkocht aan een lokale projectontwikkelaar. Scholte weigert zijn museum op te geven. Er is een breed regionaal, landelijk en internationaal draagvlak ontstaan voor steun en het behoud van het museum.

De dagelijkse bezigheden gaan zo goed en kwaad als dat gaat door. Er vinden tentoonstellingen plaats van Scholtes werk in de Kathedraal van Antwerpen en het Herman Brood Museum & Experience in Zwolle. Op 17 april 2018 wordt het museum met behulp van politie hardhandig ontruimd. Rob en zijn gezin worden op straat gezet. Na de ontruiming legt de gemeente Den Helder beslag op de kunst, werkmaterialen en voorraden van Scholte. De kunstenaar duikt onder in een vervallen café en bindt de strijd aan tegen de gemeente. Ooit keert hij terug in zijn museum, daarvan is Scholte overtuigd.

Bomaanslag
Rob Scholte ordent en plaatst beelden uit de massamedia en uit zijn eigen omvangrijke archief in een nieuwe context. Via Documenta in Kassel (1987) en het inrichten van het Nederlands paviljoen van de Biënnale in Venetië (1990) krijgt hij internationale bekendheid. Van 1993 tot 1999 is Scholte docent aan de kunstacademie van Kassel. Zijn werk wordt nationaal en internationaal getoond in galeries en musea. In 1994, als meest toonaangevende en best verkopende Nederlandse kunstenaar, verliest hij bij een bomaanslag beide benen.

Ondanks zijn handicap voltooit hij in 1995 een gigantische muurschildering in het Japanse Nagasaki. Daarna verhuist hij naar Tenerife en later naar Antwerpen. In 2003 keert hij terug naar Nederland. In 2013 krijgt hij de kans zich tijdelijk in een leegstaand postkantoor in Den Helder te vestigen. Hij begint er het Rob Scholte Museum; een bruisend Kunst Museum, een vrijplaats met mentaliteit waar verrassingen te zien zijn en waar nieuwe collecties ontstaan.

KRO-NCRV 2Doc “Rob Scholte Museum, tijdelijk gesloten” is geregisseerd door Roy Dames en geproduceerd door Roaring Films. Het filmplan van Roy Dames won de KRO-NCRV documentaire wedstrijd 2017 met als thema Opstand.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button