Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Geen nieuwe vergunningen voor gaswinning Waddenzee

Hollands Kroon – Het nieuwe kabinet gaat geen vergunningen verlenen voor gaswinning in de Waddenzee, zo blijkt uit het nieuwe regeerakkoord. De gemeenteraad van Hollands Kroon gaf het college eerder opdracht om een brief te sturen aan demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok, waarin hij verzocht werd om de vergunning die hij aan de NAM wilde verlenen voor gaswinning in de Waddenzee bij Ternaard te heroverwegen. In het regeerakkoord staat dat deze procedure nog zal worden afgerond.

Gaswinning in de Waddenzee was al langer onderwerp van protest. Lilian Peters van GroenLinks bracht tijdens de raadsvergadering van 16 september in dat de gevolgen van gaswinning in het gevoleige natuurgebied nog onduidelijk zijn. De negatieve effecten van factoren als bodemverzakking en zeespiegelstijging bijvoorbeeld. Het voorstel van Peters’ partij in samenwerking met PvdA, Anders! en de ChristenUnie om een brief te sturen aan de minister werd in de raadsvergadering gesteund door alle partijen behalve CDA en VVD, zij vonden dat de landelijke politiek zich hierover moest buigen.

In aanloop naar de definitieve beslissing zei de minister dat hij geen keuze heeft, omdat er geen aanwijzingen zijn dat gaswinning tot onherstelbare schade in het Waddengebied zou leiden. De minister heeft specifieke gronden nodig om een gaswinningsplan af te keuren. In het regeerakkoord staat: “We ronden de procedure rond Ternaard af.” Of afronden betekent dat de verunning niet verleend zal worden is nog niet helemaal duidelijk. Het nieuwe kabinet steunt wel nieuwe gasprojecten in de Noordzee. Het afbouwen van de gaswinning in Groningen gaat zoals gepland door. Daarom zal het de komende jaren wel nodig zijn om extra gas uit het buitenland te halen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. En door dit soort groene waanzin zijn we straks helemaal afhankelijk van het grote boze enge gevaarlijke Rusland……

Back to top button
%d bloggers liken dit: