Den Helder

Dit jaar geen fontein in vijver Heiligharn

Advertentie:

Den Helder – De vijver voor het Heiligharn krijgt deze zomer geen fontein, omdat er blauwalg in het water zit. Een fontein spuit water omhoog, waardoor druppels in en rond de vijver terechtkomen en de blauwalg zich zo zou kunnen verspreiden. Om dat te voorkomen is besloten de fontein dit jaar niet terug te plaatsen, zo meldt de gemeente Den Helder.

Blauwalg zijn bacteriën waar mensen en huisdieren ziek van kunnen worden. Ze ontstaan bij warm weer en veel zonlicht. Ze zitten in stilstaand water, zoals meren, sloten, kanalen, grachten en dus ook vijvers. Vooral in de zomermaanden vormen ze een probleem, als de watertemperatuur 20 graden of meer is. Blauwalg is te herkennen als een groene, roodbruine of bruingroene laag die drijft op het water. Het komt zowel in zoet als zout water voor.

Via het water uit het Noord-Hollands kanaal wordt de blauwalg aangevoerd. Want de vijver van het Heiligharn staat in verbinding met het kanaal en wordt zo besmet. Voor het oplossen van het probleem voert de gemeente op dit moment een onderzoek uit. De verwachting is dat dit voor de zomer is afgerond.

Timorpark
De fontein in het Timorpark wordt wel geplaatst. Het water van de vijver in het Timorpark staat niet direct in verbinding met het Noord-Hollands kanaal. Hierdoor is er minder kans op blauwalg en gezondheidsklachten.

Kijk voor meer informatie over blauwalg op www.rijkswaterstaat.nl (onderwerp: blauwalgen),

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. Wanneer ik in Genève ben loop ik vanuit het werkelijk prachtig in stand gehouden oude centrum van de stad, de plek waar ´Jehan Cauvin´ aan het eind van de middeleeuwen indirect de reformatorische grondslagen legde voor o.a. de bouwwijzen die in de Helderse Schooten 500 jaar later onbewust door haar ontwikkelaars gehandhaafd werden of dan tenminste (wellicht ongewild) duidelijk zichtbaar werden, altijd even naar ´de fontein´ toe. Een indrukwekkende springbron aan de oorsprong van de Rhône die gemakzuchtig en trots zijn water opzuigt uit het ´Lac Leman´ en het daarna met een grote boog en een tersluikse knipoog weer fijn verneveld en in een majestatisch kleurenpalet aan haar terug schenkt.
    Nu is er een verschil in waterkwaliteit tussen het Noord-Hollands kanaal en het Lac Leman, dat begrijpt en ziet een kind.
    Ook zou een fontein van het kaliber ´Jet d´eau´ in Genève (140 meter hoog) de vijver in het Heiligharn binnen 2 minuten ´leegtrekken´, echter, heel kort zou er dan wel een fantastische Helderse fontein van Alkmaar tot Vlieland zichtbaar zijn, dat zou de tongen zeker beroeren. Hoe verder je echter van een oorspronkelijk gedachtegoed verwijderd raakt, des te geringer zal haar invloed zijn, ook dat staat vast. Tevens staat buiten kijf dat de in ons land alom en op elk vlak zichtbare reformatie ooit in gang is gezet door Martin Luther en Jehan Cauvin. De flat aan het Heiligharn is dus niet alleen via haar naam onlosmakelijk in verbinding met het reformatorische gedachtegoed opgebouwd. Zelfs dat is in een oogopslag te herkennen.
    ´Daar zou dan toch tenminste nog een klein nauwelijks vernevelend mini-fonteintje tegenover moeten kunnen staan zeg´, mompelde ik tegen mezelf. Gemeentelijk onderzoek of dwangmatig fatale predestinatie-gedachten van Jehan Cauvin of niet.

Wellicht ook interessant

Back to top button