Rechter geeft dierenbescherming gelijk: Aanbesteding mogelijk opnieuw

Kop van Noord-Holland – De Dierenbescherming is door de rechter in het gelijk gesteld in de zaak die zij hadden aangespannen over het recht om de opvang van dieren in de kop van Noord-Holland te verzorgen. Zo laat NH Nieuws weten. De gemeenten in de kop van Noord-Holland wilden in zee gaan met het particuliere bedrijf Dierenzorg Zaanstad, tot onvrede van Dierenbescherming. Volgens hen is de aanbesteding niet juist verlopen.

PvdA en GroenLinks Hollands Kroon stelden naar aanleiding van de juridische procedure al vragen aan het college B&W van de gemeente. Zij wilden graag weten op welke manier het bedrijf uit Zaandam gezien de afstand invulling zou gaan geven aan de opvang van dieren uit de Noordkop. Zo was één van de vragen of de zwerfdieren uit Hollands Kroon straks ook daadwerkelijk in Zaandam gaan worden opgevangen of dat er ergens dichterbij een opvanglocatie komt.

Al lang op zoek naar een geschikte locatie
In werkelijkheid zijn er al vijftien jaar moeilijkheden rondom het vinden van een geschikte locatie voor de dierenopvang. De regionale opvang van zwerfdieren is een gezamenlijke wettelijke taak van de gemeenten Hollands Kroon, Schagen, Bergen, Heiloo, Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard. Na de sluiting van het asiel in Tuitjenhorn kwam de vraag voor een permanente geschikte locatie weer naar boven. Het dierentehuis in Purmerend voorlopig de aangewezen locatie voor de opvang van zwerfdieren.

Dat het kort geding in het voordeel van de Dierenbescherming is beslist maakt nog niet dat de procedure is afgerond. “Wat deze uitspraak precies voor de toekomst betekent kunnen we pas over die vier weken echt zeggen”, Zo laat woordvoerder van de Dierenbescherming Saskia Thijssen weten. “Mogelijk dat de aanbesteding deels opnieuw moet. Maar dat weten we nu echt nog niet.” De verantwoordelijkheid over de zorg voor de dieren in de regio blijft vooralsnog bij de Dierenbescherming. Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken over de continuïteit.

Mobiele versie afsluiten