Den HelderPolitiek

Motie voor gedenkteken en bijzondere status Molukse graven

Advertentie:

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur dient bij de komende raadsvergadering op 19 december een motie in waarmee het college wordt opgedragen de graven van de eerste generatie Molukse marinemannen een bijzondere status te verlenen en een gedenkteken te plaatsen. Aanleiding voor de motie is een interview met Rob Picauly in het Noordhollands Dagblad. Daarin zegt hij dat de burgemeester het leed van de Molukse gemeenschap nooit officieel erkend heeft.

In een brief die een jaar geleden aan premier Rutte werd gestuurd vroegen een aantal burgemeesters om erkenning voor het leed dat de Molukkers is aangedaan. Steeds meer burgemeesters spraken hun steun uit voor de brief, maar niet de Helderse burgemeester Jan de Boer. Hij gaf aan met de gemeenschap in gesprek te gaan. In het recente interview met de krant geeft Picauly namens die gemeenschap aan dat zij een officiële erkenning toch erg zouden waarderen.

In een reactie aan het Noordhollands Dagblad laat de gemeente daarop weten binnenkort met een opvolging van de gesprekken die zijn gevoerd te komen. Behoorlijk Bestuur wil dit niet afwachten en dient een motie in: “Inwilliging van het verzoek om een bijzondere status aan de graven te geven en een gedenkteken te realiseren is een gebaar van respect naar de Molukse gemeenschap in Den Helder, waarvan de geschiedenis sterk verweven is met de onze”, aldus raadslid Sjoerd Oudijk.

Hij vraagt het college om de graven van de eerste generatie Molukse marinemannen een bijzondere status te verlenen waarbij de grafrechten van de Molukse marinemannen worden overgenomen. In 22 andere gemeenten is dat al gebeurd. Ook wil Oudijk dat het college een gedenkteken voor de eerste generatie Molukse marinemannen in Den Helder plaatst.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

4 reacties

  1. Heel goed en ik hoop dat het doorgaat . Rest mij 1 vraag : en hoe met de Indo’s die letterlijk in het zelfde schuitje zaten ?Er mag ook wel eens erkenning komen voor de Indische Nederlanders die hals over kop naar Nederland moesten en hier helemaal niet met opperarmen werden ontvangen.

    1. eerst officieel excuus van Wattilete en een riante schaderegeling voor de nabestaanden…..

  2. En wanneer erkennen we eindelijk het leed van de slachtoffers van de industriële revolutie? Mannen, vrouwen en kinderen die in de negentiende eeuw tegen een hongerloontje twaalf uur per dag aan het buffelen waren in een slecht verlichte fabriek, teneinde de zakken te vullen van de vermogende elite? In de loop van de geschiedenis is er van heel veel mensen misbruik gemaakt in de naam van het kapitalisme, maar ook in die van het communisme en andere politieke systemen. Hoog tijd dat ook de nabestaanden van die slachtoffers excuses en financiële compensatie wordt aangeboden…..

Wellicht ook interessant

Back to top button