Hollands KroonPolitiek

Niedorpers schrikken van vragen GroenLinks: “Ze zaaien onrust”

Nieuwe Niedorp – Een groep inwoners uit Nieuwe Niedorp is op zijn zachts gezegd niet blij met GroenLinks. De fractie stuurde begin december politieke vragen naar het college met de oproep om de afsluiting van het Hoefje te heroverwegen. De omwonenden ervaren al heel lang overlast van het zware verkeer en zijn bang dat de herindeling van het wegennet, die op zeer korte termijn zou beginnen, nu alsnog niet doorgaat.

“De finishlijn is als het ware in zicht en nu gooit GroenLinks toch nog de knuppel in het hoenderhok.” Ron Benning en zijn buren dachten na jaren overlast straks eindelijk rustig te kunnen slapen: “Het is niet alleen de geluidsoverlast, maar ook het trillen. Er staan gewoon scheuren in de huizen.” Volgens de Niedorper strijden de bewoners al ruim dertig jaar voor een wijziging van de verkeerssituatie. Hij neemt het GroenLinks kwalijk dat ze de wijziging nu op het laatste moment toch nog ter discussie stellen.

Patrick Kool, raadslid voor GroenLinks, legt uit dat de aanleiding voor zijn vragen een andere bezorgde inwoner is geweest. Die inwoner is woonachtig aan de Boomgaardweg, de weg die het verkeer dat niet meer langs het Hoefje mag moet gaan opvangen. Mediapartner NH Nieuws sprak begin 2020 al met bezorgde bewoners van die straat: “Wij vingen een signaal op en hebben vervolgens onze vragen ingediend. Ik begrijp de emotie van de bewoners van het Hoefje heel goed na zo’n lang proces, maar er is in de tussentijd ook veel veranderd”, aldus Kool.

Situatie wordt steeds drukker
Volgens de GroenLinkser zorgt de alternatieve route misschien nog wel voor meer problemen dan de huidige situatie. Hij wil dat het college nagaat of de verkeersveiligheid op de Boomgaardweg, de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp en de Dorpsstraat in Winkel wel gegarandeerd blijft. “We weten nu dat er de komende jaren 1400 woningen bij gaan komen in de voormalige gemeente Niedorp. Op korte termijn zijn er verschillende bouwprojecten, bijvoorbeeld het Dahliapark. We willen zeker weten dat er straks geen ongelukken gaan gebeuren.”

Benning en een aantal andere bewoners zijn naar het fractieoverleg van GroenLinks gegaan en waren aanwezig bij het raadscafé op dinsdag 13 december. Daar hebben ze hun zorgen kenbaar kunnen maken. Benning is na de gesprekken iets meer gerustgesteld: “GroenLinks heeft uitgelegd waarom ze toch nog vraagtekens hebben gezet bij het eerdere besluit. Ik vind het wel jammer dat ze niet eerder contact met ons hebben gezocht. Meerdere raadsleden van andere partijen zeiden dat ze niet verwachten dat het in dit stadium nog wordt teruggedraaid. Anderen gaven aan ons te steunen.”

Eerlijke verdeling van het verkeer
Kool woont zelf aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp. De bewoners van het Hoefje waren bij het raadscafé ietwat sceptisch daarover. Ze vroegen zich af of hij niet vooral voor zichzelf bezig is: “Nee, want de aanleiding voor onze vragen was het gesprek met de inwoner van de Boomgaardweg. Toch ontkom je er als raadslid ook niet aan dat je geraakt wordt door besluiten. Het gaat altijd over de gemeente waarin je woont. Ik ervaar in mijn huis geen geluidsoverlast van het verkeer, maar mijn kind fietst hier wel in de straat. Dan wil je dat het veilig is”, aldus Kool.

Voor de bewoners van het Hoefje is overlast en onveiligheid echter nu al de realiteit: “Het Hoefje krijgt nu alles”, zegt Benning. “Onze straat wordt straks niet opeens heel rustig, maar in de nieuwe situatie is het eerlijker verdeeld. Als vervolgens blijkt dat er ergens anders problemen ontstaan dat moet daar een oplossing worden gezocht, net zoals wij hebben gedaan. Alles laten zoals het is lost ook niks op. Gun ons dus alsjeblieft onze eigen oplossing waar we zo lang voor hebben gestreden.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button