Den HelderVideo

Nieuwe Nederlanders tijdens Naturalisatieceremonie in het Reddingmuseum.

Advertentie:

Den Helder – Tijdens de nationale Naturalisatiedag verkrijgen mensen door heel Nederland officieel de Nederlandse nationaliteit. De gemeente Den Helder vierde de dag met een ceremonie in het Reddingmuseum.

Hoewel kleine naturalisatieceremonies gedurende het hele jaar plaatsvinden, is 15 december uitgeroepen tot nationale Naturalisatiedag. Gemeenten door heel het land besteden tijdens deze dag extra aandacht aan de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. Daarnaast is de nationale naturalisatieceremonie voor veel mensen de laatste stap in het proces om de Nederlandse nationaliteit de verkrijgen. Nadat de genodigden een verklaring van verbondenheid hebben uitgesproken, zijn zij officieel Nederlands staatsburger.

De dag is voor veel mensen voornamelijk belangrijk vanuit emotioneel oogpunt, verteld Nancy Vos. Voor de gemeente Den Helder begeleid zij mensen tijdens het aanvragen van hun Nederlanderschap. “Ik denk dat mensen zich na de ceremonie vooral veilig voelen, dat ze hier niet meer weg hoeven”, aldus Vos. “Veel mensen hebben al een verblijfstatus voor onbepaalde tijd, maar ze hebben pas echt het gevoel dat het definitief is als ze de Nederlandse nationaliteit hebben.” Ook burgemeester de Boer benadrukt het emotioneel belang van de ceremonie: “Mensen hebben vaak een lang traject achter de rug, en dit is echt de laatste fase”.

Rechten en plichten
Daarnaast is het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit voor veel mensen ook belangrijk uit procedureel oogpunt. Vluchtelingen met een verblijfstatus mogen bijvoorbeeld niet afreizen naar het land van herkomst zolang zij geen Nederlands staatsburger zijn. Zodra zij een Nederlands paspoort ontvangen, is het voor hen bijvoorbeeld ook weer mogelijk om familie te bezoeken die nog in het land van herkomst wonen. Ook kunnen de kersverse Nederlanders politiek actief worden; zij kunnen nu zowel stemmen als zichzelf verkiesbaar stellen.

De burgemeester noemt dat het behalen van het Nederlanderschap niet alleen draait om de nieuw verkregen rechten: “De mensen hier zijn nu Nederlander en ontvangen alles wat daarbij hoort, zowel de rechten als de plichten”. In zijn toespraak benadrukte de burgemeester het belang van gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid. Waar vrijheid van meningsuiting geld, moet ook een mate van wederzijdse acceptatie plaatsvinden. “Mensen hebben ook een verplichting naar de samenleving, hoe we met elkaar omgaan en wat onze normen en waarden zijn. Elkaar de ruimte geven, respecteren, en begrip opbrengen, dat zijn natuurlijk hele belangrijke dingen.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

2 reacties

  1. Nou ik breek even mijn klomp….. vluchtelingen die om welke reden dan ook het land van herkonst zijn ontvlucht kunnen nu met NL paspoort weer het land van herkonst bezoeken…. waarom zijn ze dan überhaubt gevlucht uit heg land vN herkomst…. kan nooit erg gevaarlijk geweest zijn als ze nu doodleuk op vakantie gaan… financiele vluchtelingen naar Walhalla gekonen om er beter van te worden misschien?

  2. Met een bijstands uitkering is het toegestaan om 28 dagen per jaar in het buitenland te verblijven.

Wellicht ook interessant

Back to top button