Den HelderHollands KroonNoord-Holland

Aantal mensen met WW-uitkering weer gedaald

Advertentie:

Den Helder – Het aantal verstrekte WW-uitkeringen daalde in de Noord-Hollandse regio’s in 2019 weer sterk. Voor de drie regio’s tezamen zakte het aantal uitkeringen gedurende het jaar met 3.100 WW-uitkeringen tot 15.969. Deze daling is met 16,4% minder sterk dan de daling van 17,9% in 2018. UWV verwacht op basis van economische voorspellingen eerder een stabilisatie dan een verdere daling in 2020.

Zaanstreek/Waterland liet in 2019 met ruim 20% (-997uitkeringen) verreweg de sterkste daling zien. Zuid-Kennemerland en IJmond bleef met 12,6 % (-666) achter bij de landelijke trend van 15%. Het aantal uitkeringen in Noord-Holland Noord daalde met 16,6% (-1.476 uitkeringen).

Grote verschillen
Hoewel in elke gemeente van de drie regio’s het aantal WW-uitkeringen in 2019 daalde, zijn er verschillen per gemeente. Zeker in kleinere gemeenten waren de verschillen groot. Zo nam in Uitgeest het aantal WW-uitkeringen met 2,6 % af (-132 uitkeringen) terwijl de daling in Wormerland tot 37,4% (-144 WW-uitkeringen) opliep. Omdat veel mensen niet in de eigen gemeente werkzaam zijn is het lastig hiervoor een oorzaak aan te wijzen. Bij gemeenten waar meer dan 500 WW-uitkeringen worden verstrekt liep de daling minder uiteen. In Den Helder was de daling met 24,7% (-566 uitkeringen) het grootst. De afname in Hoorn bleef op 10,3% steken. In die gemeente worden nu 964 WW-uitkeringen verstrekt. De daling in Hollands Kroon was 1,9 procent en in Schagen drie procent. Op Texel steeg het aantal WW-uitkeringen met 8,9 procent.

De krapte op de arbeidsmarkt zorgde bij de horeca, handel, industrie en uitzendbedrijven voor de grootste daling in WW-uitkeringen in de afgelopen jaren. Het totale aantal WW-uitkeringen daalde in elke sector, ook in sectoren waar de werkgelegenheid niet, of beperkt, toenam zoals het bank- en verzekeringswezen, overheid en landbouw en groenvoorziening.

Overgrote meerderheid stroomt uit naar werk
Uit eerder onderzoek blijkt dat bijna 70% van de mensen waarvan de WW eindigt, tijdens of binnen een maand na afloop van de WW-periode, werk vindt. Voor de overige 30% geldt dat zij bijvoorbeeld de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, tijdens de WW ziek worden of dat het WW-recht afloopt zonder dat zij werk vonden.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button