GR2022DH

Beter voor Den Helder gaat uit van eigen kracht: “Boze oude mannen zijn geen concurrentie”

Den Helder – Carlo Assorgia houdt zich richting de verkiezingen volgend jaar weinig bezig met de campagnes van andere partijen en ziet het naar buiten brengen van zijn eigen boodschap als de grootste opdracht. Zaterdagochtend maakte de horecaondernemer en tevens politiek leider van lokale partij Beter voor Den Helder in de uitzending van ‘De Nieuwsraad’ op LOS Radio de eerste tien namen van de kieslijst bekend.

“Het is bij ons allemaal niet zo spannend”, zegt Assorgia over de kieslijst van zijn partij. “Er zijn eigenlijk weinig mutaties ten opzichte van vier jaar geleden.” De top vijf is ongeveer hetzelfde en Assorgia staat zelf weer op plek één. Op nummer drie staat een nieuwkomer: Lucinda Hough-de Boer, mede-eigenaar van tandartspraktijk Juliandorp. Volgens Assorgia weet ze precies wat er allemaal speelt in het dorp en is ze daarmee een goede aanwinst voor de partij. De rest van de eerste 7 kandidaten zit momenteel in de gemeenteraad. Dat zijn Daniëlle Pater op twee, Bouke Niggendijker op vier, Joke Vorstman op vijf, Eli Saliha op zes en Paul Houben op zeven. De top tien wordt compleet gemaakt door Martin Evers, sinds kort commissielid voor de partij, en twee leden van de Jongerenadviesraad (JAR): Vince van Dalen en Joris Schutte.

Jongeren op de lijst
Over die jongeren zegt Assorgia het volgende: “Het klinkt cliché, maar we hebben ons als partij voorgenomen om niet over jongeren te gaan praten maar met ze. Om echt in beeld te krijgen wat er speelt en wat de behoeften zijn van jongeren moeten ze direct betrokken worden bij de besluitvorming.” Volgens de fractievoorzitter maken ze ook echt een kans om in de raad te komen, ondanks de relatief hoge plek op de lijst. Schutte en Van Dalen hebben een goed politiek kompas en het zou hem niks verbazen als ze voldoende voorkeurstemmen binnenhalen. Zo niet, dan hebben ze via de partij toch een stem in de raad. Harmen Krul, fractievoorzitter van het CDA, was ook te gast in de uitzending van De Nieuwsraad. Volgens Krul is het een hele mooie ontwikkeling dat Helderse jongeren uit de JAR zich ook echt in de politiek gaan melden. Op de lijst van het CDA staat Joëlle Cueche Hernandez, voorzitter van de JAR, op plek vijf.

Niet bezig met concurrentie
Het zijn geen ‘excuusjongeren’ dus, of een manier om meer stemmen van de jeugd te trekken. Beter voor Den Helder is daarnaast volgens de lijsttrekker ook nog niet bezig met dat soort campagnes. Assorgia vindt zelf dat hij vier jaar geleden heeft laten zien dat hij goed is in campagne voeren, zijn partij werd toen de grootste. Centraal staat straks de boodschap van de partij en alle dingen die de coalitie in vier jaar tijd bereikt heeft. “Het is belangrijk dat we goed naar buiten brengen waar we voor staan. We hebben laten zien dat we ondanks dat we in de coalitie zitten ook kritisch kunnen zijn op het bestuur, zie bijvoorbeeld het onderzoek naar Port of Den Helder.” Assorgia is niet zo bang voor concurrentie van de nieuwkomers. Partijen die nog niet in de raad zitten maar wel meedoen, zoals Helders Geluid en Helder Onafhankelijk. Behalve dan de Seniorenpartij, die kan nog wel eens voor een verrassing zorgen denkt hij. Toch is Beter voor Den Helder vooral met zichzelf bezig: “We zijn de grootste concurrent van onszelf. Je ziet wat partijtjes waar boze oude mannen met hun schaapjes op het droge hun mening verkondigen. Dat zie ik niet als concurrentie.”

De top tien van de kieslijst:
1. Carlo Assorgia
2. Daniëlle Pater
3. Lucinda Hough-de Boer
4. Bouke Niggendijker
5. Joke Vorstman
6. Eli Saliha
7. Paul Houben
8. Vince van Dalen
9. Martin Evers
10. Joris Schutte

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

5 reacties

 1. Dit jaar weer N9 verhaal en Wethouder voor Juliandorp, geen nieuw stadhuis, weg met Zeestad, onderzoek schouwburg….?

 2. Laten we eens terug blikken op de verkiezingen van 2018. Nieuwbouw stadhuis nee dat gaat er niet komen. N9 wordt verbreed. Onderzoek stadsschouwburg. Zeestad moet weg. Wethouder voor julianadorp. Rob scholte moet blijven. ben er vast een paar vergeten.

 3. Campagne voeren, is dat niet zoiets als de kiezer paaien met valse beloften? Iets beloven wat je niet kan of zal nakomen? Kortom,,de boel voor de gek houden? Als Assorgia dat verstaat onder campagne voeren, dan kun je maar tot een conclusie komen: daar is hij inderdaad erg goed in. Helaas zullen ook dit jaar weer duizenden kiezers er met open ogen intuinen. En wie dat niet doet, en besluit zijn of haar stem aan een partij te geven die het wel verdient, kan nergens terecht, want het is lood om oud ijzer in deze gemeenteraad: op wie je ook stemt, teleurstelling zal je deel worden, want alle partijen beloven veel,maar laten het afweten als de buit eenmaal binnen is. Tja, we moeten nu eenmaal compromissen sluiten, krijg je dan te horen. Stem niet, opdat ge niet teleurgesteld worde…

 4. BOZE OUDE MANNEN
  Vandaag was de tweede uitzending van de Nieuwsraad, het politieke programma van de LOS in verkiezingstijd. Te gast waren dit keer Harmen Krul (CDA) en Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder), de twee “frontmannen” van de coalitie, zoals interviewer Boutkan hen noemde. Ze mochten van hem ruim reclame maken voor hun prestaties van de afgelopen vier jaar. Zo zei Krul: “We hebben de stad eindelijk rust, continuiteit en stabiliteit gebracht.” Maar even daarna: “We moeten de burger wel weer meer vertrouwen bieden in de politiek, die is historisch laag.” Rara, hoe kan dat? Eindelijk vier jaar prachtig beleid, en nul (okee 11%) vertrouwen?? In de spiegel gekeken? Nee. Vroeg Boutkan dat? Nee.
  Dan dhr Assorgia: “We kunnen hooguit een zetel verliezen, en hopen weer te mogen regeren. Die paar boze, oude mannen, die wat roepen, nee, dat stelt niks voor.” Ronduit beledigend. Tegen deze “boze oude man” zei hij vier jaar geleden, toen hij mij vroeg kandiaat te worden voor zijn partij: “We sturen Schuiling en Zeestad weg.” Ik geloofde het niet, dat bleek later zeer juist gezien. In plaats daarvan wendden dhr Assoriga en zijn partij de steven richting b.v. Willemsoord om daar stadhuiszaken te gaan doen, in strijd met de eed van integriteit. Compleet met een leugen over een Raadsbesluit dat genomen is, maar niet genomen is. Doodgewoon corruptie van beleid, samen met vriend Krul, en de anderen van de coalitie. En nu gaan bouwen, terwijl je een monument niet mag veranderen, als er nog procedures lopen. Curruptie twee. En het totaal uitschakelen van de Maritieme organisaties, die wel historisch kakrakter hebben. Wanbeleid. Stelde dhr Boutkan daar vragen over? Niets. Sterker nog, het woord stadhuis viel in 60 minuten niet één keer. Het volk genegeerd, ook door de wegkijkende LOS. Maar ja, financieel afhankelijk van de twee heren…..
  Tenslotte stelden beide heren dat je best in de Jongerenadviesraad kan zitten, en op de lijst van hun partij kan staan. Natuurlijk kan dat niet, in de JAR heb je een brede adviesrol, naar alle partijen. Maar ja, jeugd lokken, hè. Opnieuw met belangenverstrengeling, hun vaste hobby. En de media kijken weg. Geen wonder dat de belangenverstrengeling HET kenmerk van politiek Den Helder is.
  Dan toch maar een simpel vraagje van een jeugdige boze man, omdat de LOS hem nooit stelt. Namens de vele, zeer ontstemde burgers die door de acht rechtszaken vertegenwoordigd worden:
  “Op welke datum nam de Raad, na ruime discussie, een besluit over een locatie waar een nieuw stadhuis gebouwd zou worden?” Nee, niet in februari 2019, zo heeft de rechter tweemaal vastgesteld. Ik stelde de vraag aan de twee advocaten van de coalitie. Er kwam geen antwoord. Jammer dat de LOS er niet was, noch enig contact daarna opnam. Wegkijken.

 5. Assorgia en Krul, het duo Snabbel en Babbel of wel List en Bedrog. Gesteund door de kritiekloze houding van kabouter journalistiek ter plaatse zal de kiezer zich wel weer voor de gek laten houden.

Back to top button
%d bloggers liken dit: