Beter voor Den Helder gaat uit van eigen kracht: “Boze oude mannen zijn geen concurrentie”

Den Helder – Carlo Assorgia houdt zich richting de verkiezingen volgend jaar weinig bezig met de campagnes van andere partijen en ziet het naar buiten brengen van zijn eigen boodschap als de grootste opdracht. Zaterdagochtend maakte de horecaondernemer en tevens politiek leider van lokale partij Beter voor Den Helder in de uitzending van ‘De Nieuwsraad’ op LOS Radio de eerste tien namen van de kieslijst bekend.

“Het is bij ons allemaal niet zo spannend”, zegt Assorgia over de kieslijst van zijn partij. “Er zijn eigenlijk weinig mutaties ten opzichte van vier jaar geleden.” De top vijf is ongeveer hetzelfde en Assorgia staat zelf weer op plek één. Op nummer drie staat een nieuwkomer: Lucinda Hough-de Boer, mede-eigenaar van tandartspraktijk Juliandorp. Volgens Assorgia weet ze precies wat er allemaal speelt in het dorp en is ze daarmee een goede aanwinst voor de partij. De rest van de eerste 7 kandidaten zit momenteel in de gemeenteraad. Dat zijn Daniëlle Pater op twee, Bouke Niggendijker op vier, Joke Vorstman op vijf, Eli Saliha op zes en Paul Houben op zeven. De top tien wordt compleet gemaakt door Martin Evers, sinds kort commissielid voor de partij, en twee leden van de Jongerenadviesraad (JAR): Vince van Dalen en Joris Schutte.

Jongeren op de lijst
Over die jongeren zegt Assorgia het volgende: “Het klinkt cliché, maar we hebben ons als partij voorgenomen om niet over jongeren te gaan praten maar met ze. Om echt in beeld te krijgen wat er speelt en wat de behoeften zijn van jongeren moeten ze direct betrokken worden bij de besluitvorming.” Volgens de fractievoorzitter maken ze ook echt een kans om in de raad te komen, ondanks de relatief hoge plek op de lijst. Schutte en Van Dalen hebben een goed politiek kompas en het zou hem niks verbazen als ze voldoende voorkeurstemmen binnenhalen. Zo niet, dan hebben ze via de partij toch een stem in de raad. Harmen Krul, fractievoorzitter van het CDA, was ook te gast in de uitzending van De Nieuwsraad. Volgens Krul is het een hele mooie ontwikkeling dat Helderse jongeren uit de JAR zich ook echt in de politiek gaan melden. Op de lijst van het CDA staat Joëlle Cueche Hernandez, voorzitter van de JAR, op plek vijf.

Niet bezig met concurrentie
Het zijn geen ‘excuusjongeren’ dus, of een manier om meer stemmen van de jeugd te trekken. Beter voor Den Helder is daarnaast volgens de lijsttrekker ook nog niet bezig met dat soort campagnes. Assorgia vindt zelf dat hij vier jaar geleden heeft laten zien dat hij goed is in campagne voeren, zijn partij werd toen de grootste. Centraal staat straks de boodschap van de partij en alle dingen die de coalitie in vier jaar tijd bereikt heeft. “Het is belangrijk dat we goed naar buiten brengen waar we voor staan. We hebben laten zien dat we ondanks dat we in de coalitie zitten ook kritisch kunnen zijn op het bestuur, zie bijvoorbeeld het onderzoek naar Port of Den Helder.” Assorgia is niet zo bang voor concurrentie van de nieuwkomers. Partijen die nog niet in de raad zitten maar wel meedoen, zoals Helders Geluid en Helder Onafhankelijk. Behalve dan de Seniorenpartij, die kan nog wel eens voor een verrassing zorgen denkt hij. Toch is Beter voor Den Helder vooral met zichzelf bezig: “We zijn de grootste concurrent van onszelf. Je ziet wat partijtjes waar boze oude mannen met hun schaapjes op het droge hun mening verkondigen. Dat zie ik niet als concurrentie.”

De top tien van de kieslijst:
1. Carlo Assorgia
2. Daniëlle Pater
3. Lucinda Hough-de Boer
4. Bouke Niggendijker
5. Joke Vorstman
6. Eli Saliha
7. Paul Houben
8. Vince van Dalen
9. Martin Evers
10. Joris Schutte