Den HelderPolitiek

PVV maakt zich zorgen om discriminatie van blinden

Advertentie:

Den Helder – De Helderse fractie van de PVV heeft aan het college politieke vragen gesteld over de behandeling van mensen met een geleidehond. Aanleiding is een artikel van de NOS waarin KNGF Geleidehonden aangeeft dat hulphonden nog steeds vaak geweigerd worden in winkels of taxi’s, terwijl wettelijk geregeld is dat dit niet mag.

Op de website van de NOS valt te lezen dat KNGF en stichting Hulphond twee jaar geleden al een bewustwordingscampagne zijn gestart. Toen was het zo dat naar schatting één op de vijf geleidehonden werd geweigerd in winkels, horeca en taxi’s. De woordvoerster van de organisaties zegt dat er in de afgelopen twee jaar echter vrijwel niets veranderd is.

Het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking in Nederland is sinds 2016 van kracht. Daarmee is een geleidehond altijd welkom in openbare gelegenheden. Het weigeren van een hulphond staat daarmee voor de wet gelijk aan het weigeren van het baasje waarmee er formeel sprake is van discriminatie. Toch blijkt dat veel winkeliers en taxichauffeurs moeite hebben zich hieraan te houden. Er wordt gezegd dat de hond te groot of vies is.

De PVV is naar aanleiding van de berichtgeving bang dat ook Helderse visueel gehandicapten met een hulphond last hebben van deze discriminatie. Daarom wil fractievoorzitter Vincent van den Born van het college weten of de gemeente hierover cijfers bijhoudt en wat zij doet om discriminatie tegen te gaan. Mocht dit nog niet het geval zijn verzoekt Van den Born het college hier alsnog actief mee aan de slag te gaan.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button