Den HelderVideo

Drone bestudeert schade in de Lange Jaap (video)

Huisduinen – Twee dagen lang bestudeerden inspecteurs met een drone de schade aan de binnenkant van de Lange Jaap. Het dinsdag en woensdag uitgevoerde onderzoek, dat Rijkswaterstaat eind januari aankondigde, moet uitwijzen of de toren veilig te betreden is en of de gemeente de wegafzetting langs de dijk kan opheffen.

Het apparaatje van ongeveer veertig centimeter doorsnee moet liefhebbers van de iconische vuurtoren hoop geven. Marco van Herwaarde, van Rijkswaterstaat, heeft de monumentale vuurtoren in zijn portefeuille en hoopt met de gegevens van deze drone de huidige staat van de toren in kaart te brengen. “Met dit onderzoek verzamelen we data over de huidige staat van de vuurtoren, zodat we die kunnen vergelijken met de data van de vorige inspectie”, vertelt van Herwaarden. Volgens hem is het onderzoek niet meteen klaar: “Zodra we de gegevens binnen hebben gaan onze experts ermee aan de slag, maar dat kan zeker enkele maanden duren.”

Goed op de batterijstand letten
Onderzoek met een drone gebeurt nog niet zo lang, vertelt Steven Verver, directeur van het bedrijf dat de inspectie uitvoert. “Vroeger moest voor dit soort inspecties een mens naar binnen, maar dat kan gevaarlijk zijn. Met een drone kunnen we dit soort onderzoeken vrijwel risicoloos uitvoeren.” Toch komt er nog best wat kijken bij het onderzoek. “We hebben eerst een aantal testvluchten gedaan in een vergelijkbare vuurtoren in Scheveningen. De toren is namelijk van staal en daar komt het draadloze signaal niet zomaar doorheen. We sturen het signaal nu door de kleine raampjes in de toren. Daarnaast heeft de drone een beperkte vliegtijd, dus moeten we de batterijstand goed in de gaten houden”, vertelt de inspecteur “Je wil natuurlijk niet bovenin de toren stranden.”

Rond de zomer hoopt Rijkswaterstaat uitsluitsel te hebben over de huidige staat van de toren. Als de situatie dan veilig genoeg is om de toren te betreden komt er verder onderzoek naar de repareerbaarheid van de toren. Pas dan kan Rijkswaterstaat verschillende scenario’s uitwerken over de toekomst van de trots van Huisduinen.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button