
Hollands Kroon – Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten een tijdelijke stop te zetten op de bouw van hyperscale datacenters. Wie denkt dat dit goed nieuws is voor bewoners van de Wieringermeer die tegen de installaties zijn komt bedrogen uit: Voor de gemeente Hollands Kroon geldt een uitzondering.
Landelijke regie
De landelijke overheid wil meer regie over de vestiging van hyperscale datacenters en werkt aan het opstellen van beleid. Het nieuwe kabinet vindt dat de ontwikkeling van de datacenters in zekere zin beperkt moet worden. Ze hebben een grote landschappelijke impact en gebruiken veel energie. Zoveel dat de impact landelijk is, waardoor ook regie op nationaal niveau noodzakelijk blijkt te zijn. Om te voorkomen dat er in de periode die nog nodig is om het beleid op te stellen al nieuwe hyperscale datacenters worden gevestigd op locaties die mogelijk niet in dat nieuwe beleid passen, wordt er door De Jonge een ‘voorbereidingsbesluit’ genomen. Alle bouwaanvragen die nu worden ingediend kunnen niet worden ingewilligd. Het besluit geldt de komende negen maanden en heeft betrekking op datacenters waarvan de omvang meer dan 10 hectare betreft en het elektrisch vermogen 70 megawatt of meer bedraagt.
Uitzondering voor bestaande locaties
Het besluit van de minister geldt in heel Nederland, behalve in Hollands Kroon. Gemeente Het Hogeland is de tweede uitzondering. Daar staat in Eemshaven een datacenter van Google. De gemeente Zeewolde heeft recent ingestemd met de komst van een datacenter van Meta. De bouw hiervan kan nog steeds doorgaan, maar er mogen ook daar geen vergunningen meer worden verleend voor nieuwe datacenters. Dat is in Hollands Kroon en Het Hogeland wel het geval. De minister schrijft: “Deze locaties zijn in de Nationale Omgevingsvisie al aangewezen als voorkeursgebieden voor de vestiging van hyperscale datacenters. Bij het opstellen van nieuw beleid zullen lopende initiatieven in deze gemeenten worden meegewogen.”
In de Nationale Omgevingsvisie staat beschreven dat de locaties Middenmeer en Eemshaven de voorkeur hebben voor de vestiging van nieuwe datacenters, omdat de infrastructuur daar al aanwezig is. Het uitbouwen van bestaande locaties is daarmee het meest logische, al zal dat voor omwonenden niet altijd zo voelen. De lokale fractie van GroenLinks in Hollands Kroon reageert verbolgen op het besluit van minister De Jonge: “Ongelooflijk! Juist de gebieden die ervoor hebben gezorgd dat dit probleem op de kaart is komen te staan, worden door het kabinet uitgezonderd”, aldus fractievoorzitter Lilian Peters. “Alsof we niets geleerd hebben over de impact van deze mega-bedrijven op de leefomgeving, het energienetwerk en het milieu.”
koppel het verbruik van de datacenters met extra Russisch gas.