Den Helder

Rennen tegen kanker: voorbereidingen LoveLife Run Den Helder in volle gang

Advertentie:

Den Helder – De voorbereidingen voor de eerste editie van de LoveLife Run Den Helder zijn in volle gang. Tijdens dit hardloopevenement op 2 juni leggen (ex-)kankerpatiënten samen met hun naasten en behandelaars vijf kilometer af voor kankeronderzoek. De officiële kick-off vond maandag plaats in het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder.

De LoveLife Run werd in de zomer van 2021 in het leven geroepen door Stichting Fight Cancer. Na eerdere edities in onder meer Arnhem en Breda, krijgt ook Den Helder een eigen run. Vanuit de familiekamer van de afdeling oncologie doet durfsporter Sebastiaan Horn maandag zijn zegje over dit sportevenement. Het eerste contact tussen beide partijen kwam vanuit Stichting Fight Cancer. “Zij wilden in Den Helder een evenement organiseren voor het goede doel”, vertelt Horn. “Daar had ik al wat ervaring mee en zelf heb ik ook een achtergrond in de duursport.” De sporter kreeg in mei 2023 de diagnose bijnierschorskanker. Horn hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij werd benaderd. “Het lijkt me prachtig om zoiets te organiseren.”

Naast het organiseren van een onvergetelijke dag, is het doel van de LoveLife Run om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De donatieteller staat al op ruim € 15.000. “Wat dat betreft mag ik echt niet klagen”, vertelt Horn, die hoopt dat het bedrag oploopt tot de veertig of zelfs vijftigduizend euro. De donaties gaan voornamelijk naar Stichting Fight Cancer, die zorgen dat het wordt uitgegeven aan wetenschappelijk kankeronderzoek. Verder gaat ook een deel naar Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder, dat het geld gaat besteden aan comfortboxen. “Dat is een box vol entertainment, zoals boeken, tijdschriften, tablets en een spelcomputer om het verblijf hier zo comfortabel mogelijk te maken.”

‘Oncologen zijn onmisbaar’
Joost Reijns is directeur van Stichting Fight Cancer en hij is maar wat blij dat hij de LoveLife Run naar de marinestad heeft kunnen halen. “We organiseren allemaal recreatieve evenementen voor iedereen die in actie wil komen”, licht Reijns toe. “Vaak ontstaat dat vanuit de behoefte dat een bepaalde onmacht kan worden omgezet in een kracht.” De voormalig zwemprof, die in 2015 nog zilver pakte op het WK zwemmen, vertelt dat het oncologisch personeel een heel belangrijke factor speelt in de LoveLife Run. “Wij kunnen niet checken wie gezond genoeg is om deel te nemen. Daarvoor hebben we de ambassadeurs in het ziekenhuis nodig, dus het oncologisch personeel is een onmisbare schakel voor het evenement.”

Eén van de oncologen die, samen met vele collega’s, op 2 juni mee gaat rennen is Ilse Hermsen. Zij ontdekte de kanker bij Horn en stipt het belang van de LoveLife Run aan. “Sporten is heel belangrijk. Niet alleen voor de mens, maar ook voor de kankerpatiënten”, vertelt Hermsen. “Ik hoop dat we heel veel patiënten en familieleden kunnen meekrijgen om mee te doen.” Na wat aarzelen heeft de oncoloog dus besloten om zelf ook mee te doen. “Sebastiaan initieerde dit bij mij en ik vind dat je als behandelaar ook gewoon mee moet doen. Ik train nu zo’n drie keer per week.”

Vertrouwen terugkrijgen
In voorbereiding op het evenement volgen de kankerpatiënten een trainingsschema van twaalf weken, aangeboden door Stichting Fight Cancer. Tijdens die trainingen komen de lopers samen met lotgenoten. “Die trainingen geven hun een gevoel van vertrouwen in het lijf”, vertelt Reijns. “Als je als kankerpatiënt iets kwijt bent, is het wel het vertrouwen in je eigen lijf. Met de trainingen worden ze stap voor stap trotser en zijn ze onwijs blij als ze de vijf kilometer kunnen behalen.”

De LoveLife Run is in eerste instantie bedoeld voor (ex-)kankerpatiënten, naasten en behandelaars, maar Horn benadrukt dat daarbuiten ook iedereen zich mag inschrijven. “Mijn verwachting is dat er 75 tot 100 deelnemers zullen meedoen, maar Stichting Fight Cancer zegt dat ik ook niet raar moet opkijken als de teller straks op 150 mensen staat.” Inschrijven kan via de website van LoveLife Run Den Helder.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button