Den HelderVideo

Sail Den Helder biedt hulp aan jongeren om mee te varen als trainee tijdens Tall Ships race (video)

Den Helder – Tijdens de komende editie van Sail Den Helder krijgen jongeren een unieke kans. Sail is aangewezen als startlocatie van de Tall Ships race, en jongeren tussen de 15 en 25 krijgen de kans om een sectie van deze reis mee te varen om voor een week het leven op een groot zeiljacht te ervaren.

De Tall Ships race is een evenement waarbij meerdere grote zeiljachten met een internationale bemanning tegen elkaar strijden. De race start dit jaar tijdens Sail Den Helder vanuit de haven van de marinestad. Vervolgens varen de schepen naar Hartlepool in Engeland, Fredrikstad in Noorwegen, de Shetlandeilanden boven Schotland, om uiteindelijk terug te keren naar Noorwegen, maar dan in Arendal.
De helft van de bemanning van elk schip moet tussen de 15 en 25 jaar zijn. De inschrijvingen zijn nog open, en jongeren uit de regio kunnen nog een plekje bemachtigen op een van de schepen.

Robbert Jan van den Oord is nautisch directeur van deze editie van Sail Den Helder is vanzelfsprekend opgetogen over de positie van Den Helder als starthaven. “Wij zijn heel blij om starthaven te zijn. Ongeveer 37 schepen zullen vanaf hier meerdere legs van de race varen, en in eerste instantie varen zij naar Hartlepool in Engeland.” Tijdens deze eerste etappe kunnen jongeren meevaren. De reis duurt ongeveer een week, afhankelijk van de wind. Tijdens de reis leren jongeren alles over het varen op een dergelijk schip, van het hijsen van de zeilen tot navigeren.

Duik in de Noordzee

Jolie van Meggelen nam al eerder deel aan de reis. Zij vertrok vorig jaar vanuit Harlingen en voer als ’trainee’ mee naar Antwerpen, een ervaring die ze niet meer snel zal vergeten. “Het was vorig jaar heel erg warm. We hebben de boot toen stilgelegd midden op de Noordzee om een duik te nemen.” Jolie noemt dat elke trainee in een mentorgroep wordt geplaatst. Samen met de groep en een begeleider krijgen de trainees uitleg over de taken die gedaan moeten worden tijdens de reis. “De groep is heel divers, er zijn veel internationale deelnemers dus alles gaat ook in het Engels. Je ontmoet in een korte tijd echt heel veel mensen.”

De reis is niet gratis, en kost rond de 990 euro per deelnemer, een fiks bedrag voor de beoogde doelgroep. De organisatie van Sail heeft daarom besloten een informatieavond te organiseren voor de ingeschreven deelnemers. Tijdens deze avond krijgen jongeren informatie over de race, maar ook over tactieken om genoeg fondsen bij elkaar te brengen. Van den Oord: “De inschrijvingen voor de informatiedag zijn nog open, en de deelnemers hoeven echt nog niet heel het inschrijfbedrag bij elkaar te hebben. Op de dag zelf geven we juist tips hoe zij het bedrag bij elkaar kunnen sprokkelen”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button